Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Nu kommer en tredje
påfyllnadsdos för hela befolkningen

I dag kom Folkhälsomyndigheten med nya riktlinjer kring vaccinationerna. Alla, mellan 18 och 65 år ska erbjudas en tredje vaccindos för ett förbättrat skydd. Det kommer dock dröja innan dessa vaccinationer kommer igång.
– Vi gör precis som vi gjort tidigare, tar ett steg, en åldersgrupp i taget, säger Stellan Johansson, på Region Örebro län.

Just nu vaccineras åldersgruppen 65 år och uppåt samt vårdpersonal och övriga som har hemtjänst med en tredje så kallad påfyllnadsdos.

– Vi kommer precis som vi gjorde under själva grundvaccinationen öppna upp för nästa åldersgrupp neråt när vi når 80 procents täckning med en tredje dos i gruppen över 65 år, säger Stellan Johansson.

Dit är det en bit kvar än. Just nu har 46,9 procent av gruppen fått en påfyllnadsdos.

De som bokar tid för en tredje dos bland de som är över 65 kan välja att samtidigt ta vaccin mot säsongsinfluensa. Det ska ha gått fem månader sedan man fick vaccindos 2 innan man bokar en tredje påfyllnadsdos.

Den första oktober övergick vaccinationsorganisationen till den avdelning inom Region Örebro län som kallas Nära vård, som framför allt hanterar primärvården, vårdcentralerna.

– För människor spelar det mindre roll, vi arbetar på ungefär på samma sätt med vaccinationsnoderna. Skillnaden är att vi nu delvis också är ambulerande, åker runt till vårdcentraler och på skolor.

Det är givetvis, precis som tidigare, möjligt att boka en tid för dos 1 och två.

Smittan har tagit fart i omvärlden under de senaste veckorna. Men fortfarande ligger smittspridningen på en relativt låg nivå i Sydnärke. När rekommendationerna ändrades igen efter kritik förra veckan har fler testat sig.

Så här ser det ut i de olika kommunerna de senaste sju dagarna. Kumla och kanske framför allt Askersunds kommun sticker ut i statistiken.

Askersunds kommun: 31 nya fall

Hallsbergs kommun: 13 nya fall

Kumla kommun 38 nya fall

Laxå komun 6 nya fall

Lekebergs kommun 7 nya fall

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-24 9:51
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.