Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 May 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Nu kommer äntligen
anropsstyrd närtrafik

Det är med sådana här fordon, som vissa tider på dygnet kör serviceresor, färdtjänst, som närtrafiken ska köras. Foto: Henrik ÖstenssonDet är med sådana här fordon, som vissa tider på dygnet kör serviceresor, färdtjänst, som närtrafiken ska köras. Foto: Henrik Östensson

När Länstrafiken tillkännagav att man skulle lägga ner tio busslinjer i Sydnärke lovade man ett slags plåster på såren, anropsstyrd närtrafik. Den 17 januari, mer än en månad efter att busslinjerna lades ner, införs nu närtrafiken.

I korthet går närtrafiken ut på att du kan boka en bil som hämtar dig hemma om du bor mer än en kilometer från en busshållplats eller om den hållplats som du bor närmast trafikeras av mindre än tio bussar per dygn.

Man bokar genom att ringa ett telefonnummer. Man kan dock räkna med viss framkörningstid från det att man ringer.

Bara till närtrafikhållplats

Det hela låter dock kanske mer fördelaktigt än det är. Man kan inte använda närtrafiken och åka direkt till sin slutdestination. Man blir skjutsad till den närtrafikhållplats som ligger närmast. Därifrån får man sedan ta den helt vanliga bussen.

Nedan följer en lista på närtrafikhållplatserna i Sydnärke. Närtrafikhållplatsen finns i anslutning till vanliga busshållplatser:

Askersunds kommun

Askersunds tätort och Åsbro

Hallsbergs kommun

Hallsbergs tätort och Pålsboda

Kumla kommun

Kumla tätort

Laxå kommun

Laxå tätort

Lekebergs kommun

Fjugesta och Mullhyttan

Närtrafiken går att boka måndag till torsdag. Man kan ringa mellan 08.00 och 16.30. Men trafiken kör bara mellan 09.00 och 14.30. Samt 17.30 och 21.00 på kvällen. Man kan alltså inte åka på morgonen och på eftermiddagen. 

– Man kan inte räkna med minutpassning. Men tanken är ju att man skak unna ta närtrafiken och åka vidare med annan kollektivtrafik. Då ska man ange vilken tid bussen eller tåget man ska med går, säger Jan Berglöf, projektledare för närtrafiken

Kan man inte boka på kvällarna?

– Nej, man kan alltså åka på kvällen, fram till 21.00, men man måste boka resan, både tur och retur före 16.30. 

Ersätter inte bussar

Länstrafiken lanserar Närtrafiken som en förlängning av nuvarande busslinjenät. För de som redan innan den stora linjeneddragningen i december hade långt till en busshållplats blir närtrafiken en förbättring. Men den ersätter knappast indragna bussar. Man kan ju inte använda den för arbets– och skolpendling.

– Det är heller inte riktigt tanken. Det här ska ju vara en service för dem som behöver göra serviceresor, exempelvis till sjukvården, affären, eller bara hälsa på bekanta, säger Jan Berglöf.

Orsaken till att man bara kan åka vissa perioder på dagen är att Närtrafiken kommer använda samma bussar och bilar som serviceresorna, färdtjänsten.

Kort ska gälla

Busskortet, gymnasiekort, skolkort och andra rabattkoret kommer gälla även för Närtrafiken.

– Man kommer också kunna betala med betalkort i bilen, eller med Länstrafikens app, säger Jan Berglöf.

Från början kommer det dock inte vara möjligt att lösa en enda biljet, både för närtrafiken och den anslutande bussen.

– Vi jobbar på en sådan lösning, avslutar Jan Berglöf. 

Det ärt heller inte möjligt att boka via appen. Man måste ringa.

Närtrafik har funnits tidigare i Askersunds kommun. Tjänsten har inte varit speciellt frekvent använd.

Närtrafikresor ska bokas på nummer 0771-92 00 00

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-01-10 8:51
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.