Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Nu kan kommunerna förbjuda
dig att vistas på en plats

Nu kan kommuner förbjuda oss att vistas vissa platser. Bakgrunden är naturligtvis pandemin. Regeringen klubbade den fjärde mars med en förordning som ger den möjligheten. Det innebär att kommuner på kort sikt kan besluta om att det blir olagligt att vistas exempelvis i en park, eller vid en allmän badplats. Syftet ska vara att förhindra trängsel och därmed spridning av Covid 19.

Den här möjligheten har redan utnyttjats av flera kommuner och beslutas ofta utan särskilt mycket diskussion. Reglerna utformas i allmänhet så att man delegerar beslutet till kommunstyrelsen. I Degerfors kommer man som exempel utnyttja möjligheten inför Degerfors hemmapremiär på fotbollsarenan Stora Valla. För att inte trängsel ska uppstå utanför arenan är det helt enkelt förbjudet att vistas där.

I Askersunds kommun har redan kommunstyrelsen föreslagit fullmäktige att besluta om de här reglerna.

– Vi hoppas väl att vi ska slippa använda dem, men de är ett bra redskap. Det var mycket trångt på en del av våra badplatser i somras, sa Caroline Dieker (M) efter kommunstyrelsens möte.

Parker och badplatser

Hallsbergs kommunstyrelse förväntas föreslå fullmäktige att fatta beslut om samma förordning på dagens möte (den 13 april).

Förutsättningen för att en kommun ska få införa förbud att vistas på en plats är att det finns en påtaglig risk för trängsel och därmed smittspridning.

Förbudet måste avse ett tydligt angivet område och får inte var mer långtgående än nödvändigt. Man får alltså inte gardera och införa ett regelrätt utegångsförbud i en hel ort. I förordningen från regeringen ges exemplen parker, torg och allmänna badplatser.

Det har också spekulerats i om kommunerna kommer använda de här förordningarna för att komma till rätta med bilburna ungdomar som för oväsen och spelar hög musik inne i orter nattetid.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-13 9:46
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.