Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Nu inleds
vaccinationerna i Fas-3

Från och med i dag får de som är födda 1961 och äldre boka tid för vaccin.Från och med i dag får de som är födda 1961 och äldre boka tid för vaccin.

I dag börjar region Örebro län vaccinera i det som kallas fas 3. Det innebär att de som nu är födda 1961 och tidigare nu kan boka tider. Man har även i dag börjat vaccinera de som arbetar patientnära i hälso- och sjukvård.

Förra veckan började man vaccinera i åldersgruppen födda 1956 och äldre.

– Vi har den här veckan märkt att trycket på bokningarna gått ner, trots att att alla i den åldersgruppen inte är vaccinerade. Men vi måste ha ett flöde, vaccinera på i så högt tempo vi någonsin kan. Därför går vi nu in i fas 3, berättar Inger Nordin Olsson, vaccin-samordnare på Region Örebro län. Det innebär att även de som är födda 1961 och äldre nu kan boka.

Man inledde också i dag vaccinationerna av patientnära i hälso- och sjukvård. Det innebär att man arbetar två meter eller närmare från patienter under 15 minuter av ett arbetsplats.

– Vi inser att det kan finnas synpunkter på den definitionen, men det är de regler Folkhälsomyndigheten satt upp. De som bokar tid måste ha med sig det som kallas e-vårdlegitimation.

Mer än 25 procent vaccinerade

De som är under 65 och har fått Astra Zenecas vaccin kommer inte få någon andra dos av det vaccinet. De kommer istället erbjudas en andra dos från en annan tillverkare.

– Man har rätt att tacka nej när man vet att man blir erbjuden ett visst vaccin. Men vi har ingen skyldighet att erbjuda ett annat. Vi informerar, helt enligt reglerna, på plats. Det är ingen garanti att man senare kan få en dos av ett annat vaccin om man bokar om, säger Inger Nordin Olsson.

Lite mer än 25 procent av befolkningen i länet har nu fått sin första dos. Företrädesvis de äldre. När man börjar vaccinera i fas 4 är i dagsläget inte klart. Fas 4 är den stora gruppen, cirka 160 000 personer, i Örebro län.

Vi har när vi berättat om att nya åldersgrupper börjat vaccinerats tidigare fått mängder med arga reaktioner från läsare som inte kommer fram, som inte lyckats boka tid. Trycket att boka verkar vara högt i början, men avtar sedan. Tålamod är nog nyckeln. Flertalet av de som hörde av sig förra veckan och som inte fick någon vaccinationstid har nu meddelat att de fått tid. (Hös).

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-20 15:55
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.