Gå till innehåll
Sydnärke

Genrebild: Gerd Altmann

Nu breddas Covid-provtagningen

Publicerad: 29 June 2020 11:49

Nu breddas provtagningen för Covid-19. Från och med onsdag kan alla som upplever symtom gå och testa sig. Provningen sker hemma heller på en av de speciella provtagningmottagingar som inrättats. Man hämtar ut speciell provtagningsutrustning. Alla som tror man haft Covid 19 kan dessutom ta antikroppstest, ett blodprov.

Provtagningen går till så att man loggar in på den vårdtjänsten 1177 på internet. Under fliken ”Regionen rekommenderar” finns möjlighet att beställa provtagningen.

– Man beställer provtagningen på den provtagnings-mottagning som är närmast. Det kommer finnas covid-provmottagingar i Laxå och Askersund. För Hallsberg, Kumla och Lekeberg är det är det covidmottagningen vid USÖ i Örebro som gäller, säger Petra Ekenstam, kommunikatör på region Örebro län.

Väl på plats hämtar man ut sitt eget provtagnings-kit. Då kan man välja att göra provet på plats själv. Man topsar sig i näsan och i svalget. Personal finns som kan hjälpa till. Alternativet är att man tar med sig provtagnings-kitet hem och tar provet själv. Anhöriga kan också hämta provtagnings-kitet om den som ska testas känner sig för dålig för att åka. Det går alltså inte att göra detta test på den vanliga vårdcentralen.

Antikroppstester på vårdcentralen

Detta test visar bara om man har Covid 19 för stunden, är smittsam. Tidigare har det bara varit vårdpersonal och personer som jobbar med så kallade samhällsviktiga funktioner, poliser och brandmän som exempel. Nu kan alltså alla, som har symtom, göra detta test.

När det gäller de så kallade antikroppstesterna, där man kan få reda på om man haft Covid-19, har antikroppar, kommer det inom en snar framtid, man har sagt onsdag, finnas möjlighet att genomföra ett sådant på vårdcentralerna. Förutsättningen är att man varit symtomfri i 14 dagar. Där är det dock fortfarande bara vårdpersonal och personer med viktiga samhällsfunktioner som ska provas.

Det verkar fortfarande finnas lite oklarheter kring vilka grupper som ska få ta antikroppsproverna. Mer information kommer förhoppningsvis senare under veckan.

Annons

Nyheter