Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Nu börjar restriktionerna lätta

Smittspridningen är fortfarande hög, men minskar. Därför har regeringen beslutat att börja avveckla alla de restriktioner vi levt med i snart ett år. Redan första juni sker flera lättnader. Mer publik i evenemang är kanske det mest påtagliga.

Under dagens presskonferens menade Stefan Löfven att pandemin fortfarande inte är slut, man att vi ser början på slutet. Folkhälsomyndighetens Johan Carlsson berättade om minskningar av smittspridning med 30-40 procent i stora delar av landet. Avvecklingen av restriktionerna ska ske i fem steg. Om alla kurvor går åt rätt håll. Det första nu på tisdag, det andra första juli, det tredje i mitten av juli. Det fjärde i september. Det femte är inte tidsbestämt.

Man klargjorde att rekommendationer om att hålla avstånd och liknande fortfarande gäller.

Från och med tisdag, den första juni, gäller följande:

Bio och teater får ta emot max 50 personer sittande. Åtta personer om man inte har en aviserad sittplats.

Sportevenemang och kulturevenemang utomhus tillåts med publik. 100 personer stående publik. 500 personer sittande publik.

Krogarna kommer få hålla öppet till 22.30. Fyra personer per sällskap vid bord gäller dock fortfarande. I de restauranger och kaféer som ligger i köpcentrum kan tillåta fler gäster än en person per bord.

Marknader och loppisar slipper helt restriktionerna för evenemang. Man behöver alltså inte hålla sig till åtta personer.

Sommarläger, tävlingar och cuper för barn och unga kan hållas i mindre skala.

Nöjesparker kommer få ta in en en besökare per 20 kvadratmeter.

Fler ändringar den 1 juni:

Den 1 juni kommer även ändringar kring pandemilagen börja gälla, som har att göra med matcher och tävlingar som utgör offentliga tillställningar.

Vid tävling för idrotter på väg, vatten och i skog tillåts 150 utövare.

Vid match/tävling utomhus på avgränsad arena tillåts 500 åskådare om de anvisas sittplats, eller 100 åskådare utan anvisad sittplats.

Vid tävling/match inomhus tillåts 50 åskådare om de anvisas sittplats, eller 8 åskådare utan anvisad sittplats.

Liksom tidigare gäller även fortsatt begränsningar relaterat till antal personer på viss inomhusyta. Maxantal får aldrig överstiga 500 personer oavsett lokalens storlek och beräkning av antal personer ska göras utifrån att varje besökare ska kunna disponera minst 10 kvadratmeter av den tillgängliga ytan

Som tidigare har regioner och kommuner möjlighet att ta beslut om vad som ska gälla beroende på smittläget i regionen/kommunen.

Steg 2, alltså första juli kommer bland annat innebära än mer lättnader, mer publik för evenemang.

Max för privata från 8-50 personer. Stämmor och liknande kommer kunna genomföras, men utan trängsel.

I tredje steget, i mitten av juli, kommer bland annat restriktionerna om maxantal i butiker tas bort.

I det fjärde steget i mitten av september, kommer alla restriktioner för allmänna sammankomster, evenemang tas bort. Krav avstånd mellan bord och liknande på restauranger tas bort.

I femte steget, som alltså inte är tidsbestämt ska alla kvarvarande restriktioner tas bort.

Allt detta gäller alltså om kurvorna går åt rätt håll, att smittläget fortsätter gå åt rätt håll.

Fotnot.

Sommarläger, tävlingar och cuper för barn och unga kommer ju få hållas i mindre skala. När man ordnar cuper, matcher eller tävlingar bör en riskbedömning alltid göras. Utifrån denna får arrangörer själva bestämma hur många deltagare man kan ha.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-05-27 16:37
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.