27 November 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Nu blir det tillåtet med större publik igen

I salongen på Sjöängen kommer det inom kort bli evenemang med 165 i publiken. Foto: Weine AhlstrandI salongen på Sjöängen kommer det inom kort bli evenemang med 165 i publiken. Foto: Weine Ahlstrand

Igår beslutade regeringen att ändra den hårt kritiserade publikgränsen på 50 personer som rått under Coronapandemin. Från och med första november blir det tillåtet med 300 personer i sittande publik. Vi frågade ett par av Sydnärkes större evenemangsarenor hur de ser på nya regler.

Kritiken från de som ordnar olika former av kulturevenemang, musik, teater och liknande har varit hård. Man har settt det som märkligt och orättvist att exempel restauranger och varuhus kan få ta in mer publik än kulturevenemang, Nu höjs gränsen för hur många man får släppa in till 300. Men bara för sittande publik och det måste var minst en meter mellan varje sittande.

165 personer på Sjöängen

På Sjöängen i Askersund är Daniel Eriksson glad.

– Absolut. Kommer precis från ett möte där vi diskuterat det ändrade läget. Vi har haft en plan för det här en tid. Nu sjösätter vi den. Men 300 personer kan vi inte ta in. Vi har mätt och kommit fram till att det ska vara två stolar emellan varje besökare. Det innebär 165 personer i publiken.

Arenan, eller salongen som den kallas, rymmer normalt 504 sittande gäster

– Det innebär att det kommer vara rejält gott om utrymme, luftigt och tryggt, säger Eriksson

Han menar att man nu får chansen att visa att man tar ansvar, och kommer göra det.

– Det här är ett ansvar för oss. Vi har beredskap och vet hur vi ska agera.

Men kommer det komma folk nu, har ni upplevt tryck efter biljetter på dem mindre arrangemang ni kört?

– Jag upplever att folk är mycket kluvna. Man har saknat evenemang, kultur och vill gärna gå. Men samtidigt finns en stor oro. Många i publiken på våra evenemang är äldre. Vi har efterfrågan på biljetter, men det är inte samma tryck som innan pandemin, helt klart. Men nu kan folk komma ändå känna sig trygga.

“Vi ändrar inget i höst”

På Sparbanksbörsen i Fjugesta tänker man annorlunda.

– Vi ändrar ingenting just nu. Vi har mycket biljetter bokade på de evenemang har kvar under hösten. De flesta evenemangen är slutsålda. Vi vill att folk ska kunna känna sig trygga med vad de köpt biljetter till och att de ska känna att inget ändras i efterhand, säger Gunilla Pihlblad.

Hon menar också att de arrangemang man sålt in under hösten bygger på sittning vid dukade bord.

– Då kan vi i normala fall inte ta in fler än 110. Då är det trångt. Det får det inte vara nu. Hur vi gör längre fram får vi se. När vu möblerar om för biografsittning kan vi få in mer. Då kanske vi kommer ta in mer publik. Men där är vi inte i dag.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-23 11:26
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.