Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Nu får sommarteatrarna
ha publik igen

Bild från förra årets uppsättning av Bild från förra årets uppsättning av "Pip-Larssons" på Hallagården. Det blir 50 personer i publiken precis som förra året. Foto: Henrik Östensson

I dag lättade ju en del av de restriktioner som varit vardag sedan Corona-pandemin slog till. Det innebär bland annat att kulturevenemang, som teater, kan ha upp till 500 personer i publiken, sittande.
– Vi räknade med att restriktionerna skulle lätta. En chansning som gick hem, säger Gunilla Pihlblad, ordförande för Amatörteatersamverkan i Örebro län.

Med de restriktioner som gällde fram till igår hade det inte vara möjligt att spela teater överhuvudtaget. Det var max åtta personer i publiken som gällde. Från och med i dag är det max 500 sittande utomhus, på anvisade platser.

– Det gångna året har lärt oss att vi måste chansa och vara beredda att ändra inriktning snabbt. Flertalet föreningar som ska spela i sommar chansade på att restriktionerna skulle försvinna. Hade vi inte gjort det hade det ju inte blivit något. Att repetera en teateruppsättning tar tid.

Det repeterades för fullt för sommarens uppsättningar på flera håll i länet, redan innan beslutet om att lätta restriktionerna kom i förra veckan.

– Vi kommer ju själva spela Pip-Larssons på Hallagården. Där var allt osäkert när vi började repetera. Det gjorde att vi bland annat väntade med att sälja biljetter, det kan vi göra nu.

Blir inte 500

Gunilla Pihlblad fortsätter:

– För våra medlemmar är ju inte 500 i publiken aktuellt ens under normala förutsättningar. Man kommer hantera restriktionerna på bästa sätt, efter de lokala förutsättningar man har. På Hallagården som exempel, kan vi ta in 180 personer. Men vi kommer faktiskt fortsätta precis som vi gjorde förra sommaren, det vill säga bara 50 per föreställning i publiken.

Men varför så få i publiken?

– Vi vill att folk ska kunna känna sig trygga. Alla är inte vaccinerade än. Om jag själv vore i publiken skulle jag inte vilja sitta trångt, nära andra människor just nu. Rekommendationerna om att hålla avstånd gäller ju i hög grad fortfarande. Det viktigaste är att vi får spela för publik. Jag tror man tänker på liknande sätt på andra håll.

Teater flyttade till Riseberga

Lerbäcks teater som exempel, har flyttat sommarens föreställning ”Emil i Lönneberga” från Lerbäck till amfiteatern vid Riseberga kloster.

– Det är glädjande att vi nu äntligen får spela teater för publik. Att flytta till Riseberga i sommar tror vi var en lyckokast. Det finns 1 100 platser i Riseberga. Folk ska dock sitta rejält glest. Fyra per sällskap, sedan avstånd. Vi kommer bara ha publik på var annan rad. Vår ambition är att ta in lika många som vi gör en normal sommar i Lerbäck, det vill säga 320 personer, säger Johan Gille på Lerbäcks Teater.

Johan håller med om att det handlat om en chansning.

– För oss stod ju valet mellan att inte ha någon sommarteater eller chansa och börja repetera Emil i Lönneberga. Nu gick pandemin rätt väg och restriktionerna kunde lättas, skönt!

Året har varit besvärligt för Lerbäcks teater.

– Ja. Vi spelar ju normalt våra deckargåtor vintertid. Vi fick avbryta i oktober. Sedan dess har allt legat nere. Nu repeterar vi åter även deckargåtan, verkligen efterlängtat, fortsätter Johan Gille

Hur ser intresset för sommarteater ut?

– Hur det ser ut i år har jag inte mer koll på än de biljetter jag är med och säljer. Men ett normalt år är det väldigt många som går på något slags teater, spel, varje sommar. Bara i Sydnärke spelas det ju i Hallsberg, På Hallagården och vid Riseberga. Men det är nog fortfarande många som fortfarande är försiktiga och därmed lite oroliga för att gå på teater den här sommaren, tror Gunilla Pihlblad.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-01 11:43
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.