Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Namninsamling mot bussnedläggning

Thomas Jennebo med 1678 analogt insamlade namnunderskrifter utanför regionkansliet. Foto: Henrik ÖstenssonThomas Jennebo med 1678 analogt insamlade namnunderskrifter utanför regionkansliet. Foto: Henrik Östensson

I dag lämnade en delegation över en namninsamling för att protestera mot nedläggning av busslinjer.
– 1678 namnunderskifter har vi fått ihop, riktiga analoga namn, ingen Facebookinsamling. En nedläggning av bussarna vore ett svek mot oss på landsbygden, sa Tomas Jennebo, en av eldsjälarna bakom protesten.

I Sydnärkenytts område är det två linjer som berör av nedläggning. Linjen mellan Sköllersta och Kumla, sam linjen mellan Hallsberg och Hjortkvarn. För Hjortkvarns del innebär det att all möjlighet att åka buss försvinner.

Namnen ha samlats in på alla de berörda orterna.

– Man kan kan inte det här ekonomiskt. All kollektivtrafik går med förlust. Det är ju ju saker som inte går att sköta kommersiellt som samhället ska stötta, fortsatte Tomas Jennebo, som är bosatt i Hampetorp. Han är en av eldsjälarna bakom namninsamlingen. Han fortsätter:

– Om bussen försvinner från Hampetorp, Hjortkvarn, Brevens Bruk och Kilsmo blir ju den sista närvaron samhället visar upp sopbilen och hemtjänsten. Är det helt rimligt? Vad sänder det för signaler till oss landsbygdsbor.

En delegation med lämnade över 1678 namnunderskrifter till Torgny Larsson (S) regionfullmäktiges ordförande. En delegation med lämnade över 1678 namnunderskrifter till Torgny Larsson (S) regionfullmäktiges ordförande.

Namninsamlingen överlämnades till Torgny Larsson (S) ordförande för regionfullmäktige.

– Det här en viktig demokratisk handling, jag beundrar ert initiativ, sa han när han tog emot mappen med namnunderskifter.

– Jag förstår eras invändningar mot de föreslagna nedläggningarna och delar dem.

Men något besked kunde han givetvis inte ge.

– Men jag tar med mig det här till samhällsbyggnadsnämnden, den kommer bli ytterligare ett underlag när vi ska fatta beslut. Tyvärr är ju verkligheten den att nämnden har ett underskott på 100 miljoner kronor, ett mycket stort sparkrav

– Även om det kanske inte är så många som åker med bussarna drabbar det ju många som av olika skäl inte kan köra bil själva. Äldre och funktionshindrade exempelvis, sa Anette Bergman.

En kritik har varit att Länstrafiken, trots de stora sparbehoven ska satsa på så kallade superbussar, stora snabbgående bussar som ska trafikera Örebros genomfartsgator, i speciella filer, en miljardinvestering. En vanlig åsikt är att man måste spara på landsbygdsbussarna för att ha råd med stadsbussarna,

Är den satsningen verkligen rimlig med tanke på det stora underskottet?

– Örebro har stora trafikproblem, en infarkt som förvärras för varje år. Vi måste agera i den frågan, det är enda utvägen. Vi menar ju att landsbygdsbor kommer gynnas av att det kommer bli lättare att ta sig in i staden under rusningstid. Staten står ju dessutom för halva kostnaden i den investeringen, sa Torgny Larsson.

“Ingen har frågat oss”

Det har talats om ett slags servicetrafik. En anropsstyrd buss. Mycket talar för att om den blir av kommer den samordnads med länstrafiken övrig serviceresor, färdtjänsten. Det innebär att man inte kommer kommer kunna utnyttja dessa resor på morgonen och på eftermiddagen.

– Ingen tröst för oss som behöver bussen, sa Kerstin Jennebo.

Tomas Jennebo menar att länstrafiken, regionen, är usla på att kommunicera med folk på landsbygden om bussarna.

– Jag har bott i 30 år i Hampetorp. Man har ändra turlistor, dragit in turer men aldrig fråga oss som bor där. Nu sparar man in turer för att ingen åker. man kanske borde börjat i andra änden, frågat varför folk inte åker.

Beslut om busslinjerna fattas när regionens samhällsbyggnadsnämnd håller möte, nu på onsdag, den 23 september,

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-09-21 17:20
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.