08 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Närkesberg firar jul med samvaro och fackeltåg

Fackeltåg på juladftons kväll. Foto Anders LindkvistFackeltåg på juladftons kväll. Foto Anders Lindkvist

I Närkesberg firar man gärna julen tillsammans med julbön i Toltorps missionshus, som ligger precis i utkanten av själva Närkesberg. Det hela börjar klockan 23 på julaftons kväll, med fackeltåg genom byn, från Bergsgården.

– Det här är ingen gammal tradition. Jag tror vi började 2012, berättar Anders Lindkvist, en av de som håller i arrangemanget.

Väl på plats i det gamla missionshuset sjunger man några julpsalmer tillsammans. Sedan läser någon julevangeliet. Det hela brukar avslutas med att någon läser Viktor Rydbergs ”Tomten”.

Det brukar också bli solosång, några fler julsånger av någon med sångresurser från bygden.

– Det hela brukar bli mycket stämningsfullt. Inte minst fackeltåget innan brukar vara uppskattat, säger Anders.

Ingen frikyrka

Toltorps missionshus har, trots namnet, aldrig inhyst någon missionsförsamling.

– Nej, huset byggdes av folket här på 1800-talet. Man tyckte det var lite långt till Lerbäcks kyrka, vars församling vi tillhör. Man vill ha någonstans att fira gudstjänster i. Prästen fick helt enkelt ta sig till församlingen istället för tvärt om.

Huset ägs och underhålls av en förening, Toltorps Missionshusförening.

– Vi är som namnet antyder ingen församling, utan jobbar med att hålla huset vid liv. Den andliga delen av verksamheten i huset står Svenska kyrkan i Lerbäck för. Så har det alltså alltid varit.

Närkesbergsborna har flera gemensamma julaktiviteter. Den 28 december, det som ibland kallas ”Menlösa barns dag” ordnas en grötfest, med dans kring granen, kaffe och skinkmackor.

Julbönen i toltorps missionshus. Foto: Anders Lindkvist

– Då håller vi dock till i Bergsgården, som är vår bygdegård. Den lokalen är mer anpassad för att laga mat.

Grötfesten däremot, är en mycket gammal tradition.

– Ja, åsikterna går lite isär. En del säger att vi har haft grötfest sedan 1920-talet, andra att man började redan vid sekelskiftet, avslutar Anders.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-12-21 7:55
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.