Gå till innehåll
Sydnärke / Brott
Tre modifierade bilar kör i linje på en grusgång i ett skogsområde. Den främre bilen är svart, mitten är lila och den bakre är röd. En persons fot hänger ut ur den svarta bilen.

Gamla Volvo må vara bra bilar (här som A-traktorer), men de var ganska lätta både att stjäla och öppna dörrarna på. Något som var ganska vanligt på många bilar för 25 år sedan. Foto: Kent Öhlin.

Mycket stor minskning av antalet bilstölder sedan millenieskiftet

Publicerad: 10 March 2025 10:15

Både antalet bilstölder och inbrott i bil har minskat dramatiskt i landet sedan millennieskiftet. Totalt handlar det om en nedgång på 83 procent från omkring 42 000 stulna bilar per år vid millennieskiftet till omkring 7 200 bilar per år i dag. I Kumla som exempel, har bildstölderna minskat med 82 procent på 25 år.

Statistiken innebär att det i dag stjäls en bil på 1 000 bilar. Det finns nog egentligen bara en enkelt förklaring till att stölderna gått ner. Teknisk utveckling, bilarna har blivit högst avsevärt mycket svårare att stjäla och bryta sig in i.

När redaktören tog körkort 1988 kunde man öppna  många bilar med en vanlig bordskniv, eller rentav en glasspinne. Gick inte det kunde man använda ett buntband och en morakniv.

Man behövde inte särskilt mycket teknisk begåvning för att tjuvkoppla bilen och köra iväg. Vissa modeller var lättare än andra att stjäla. Äldre Saabar var välkända för att vara lätt-stulna.

Förutom betydligt bättre lås har man styvare rutramar på moderna bilar och så har man tagit bort knappen på insidan av dörren, som var som gjord för bilinbrott.

Inne i bilen har tändningen försetts med startspärr, det som brukar kallas immobilizer, som i praktiken gör det omöjligt att stjäla bilen, om man inte har tillgång till mycket dyr och avancerad teknik. 

På 80-talet kunde en exempelvis bilstereo kosta flera månadslöner. Så är det inte längre. Oftast är stereon numera modellspecifik och inte särskilt värdefull.

Mer jobb och svårare att stjäla saker av mindre värde med andra ord. Förr var det nog inte sällan en lokal tjuv, ofta med missbruksproblem som stal bilar och gjorde bilinbrott. Dessa har helt enkelt inte den kapaciteten längre.

Stor minskning av bilstölder i Sydnärkenytts område

I Askersunds kommun har i snitt tio bilar stulits per år under de senaste fem åren. Det motsvarar en minskning med 62 procent sedan millennieskiftet. Då låg snittet på omkring 26 stulna bilar per år i kommunen. 

I Hallsbergs kommun är minskning ännu större.  I snitt har 13 bilar stulits per år under de senaste fem åren. Det motsvarar en minskning med 73 procent sedan millennieskiftet. Då låg snittet på omkring 46 stulna bilar per år.

I Kumla kommun har i snitt elva bilar stulits per år under de senaste fem åren. Det motsvarar en minskning med 82 procent sedan millennieskiftet. Då låg snittet på omkring 59 stulna bilar per år.

Kumla är en av de kommuner i landet där bilstölderna har minskat allra mest.

I Laxå kommun har i snitt fyra bilar stulits per år under de senaste fem åren. Det motsvarar en minskning med 74 procent sedan millennieskiftet. Då låg snittet på omkring 16 stulna bilar per år.

I Lekebergs kommun har i snitt fem bilar stulits per år under de senaste fem åren. Det motsvarar en minskning med 74 procent sedan millennieskiftet. Då låg snittet på omkring 17 stulna bilar per år.

Det är nyhetsbyrån Newsworthy som sammanställt statistik från BRÅ, brottsförebyggande rådet.

Annons

Nyheter