27 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Mycket bränder på våren

Många vill elda skräp på våren. Foto: Henrik ÖstenssonMånga vill elda skräp på våren. Foto: Henrik Östensson

Många gillar att elda på våren. Man städar i trärdgården , det blir löv och skräp och så valborgsbrasan. Men det kan vara läge att vara försiktig. en normal aprilmånad gör brandkåren, bara i Örebro län 90 utryckningar. Flertalet rör sig om skräp, ris och gräsbränder som gått överstyr.

– Eld kan sprida sig snabbt, speciellt om en gnista flyger iväg och hamnar i torrt fjolårsgräs. Många tror att de kan hantera en eld eller en majbrasa, men ändå inträffar många bränder orsakade av just eldning utomhus. Många bränder skulle kunna undvikas om fler hade koll på vad man ska tänka på och följer våra tips, säger Lars Brodin, expert och brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Brandskyddsföreningen uppmanar till att ha koll på följande om man tänker elda:

Brandkårerna i Örebro län rycker ut 90 gånger en normal aprilmånad. Här släcker Nerikes brandkår, Pålsboda en gräsbrand. Foto: Henrik Östensson.
Bra "att tänka på-lista"

1. Får du elda överhuvudtaget?

I år är det ovanligt torrt i delar av landet vilket ökar risken för att en brand ska sprida sig och flera län har infört eldningsförbud inför Valborg. Besök kommunens hemsida för att kontrollera vad som gäller just där du bor. För majbrasor och annan eldning på allmän plats krävs också tillstånd från polisen.

2. Bygg en bra brasa

Placera elden långt ifrån byggnader, bilar och elledningar, och håll koll på vindriktningen. Se till att brasan är fri från plast, däck och övervintrande djur. Iakttag också stor försiktighet i användandet av brännbar vätska till att starta branden.

3. Utrusta dig

Ha en vattenslang redo i närheten av elden. Använd spadar eller krattor för att släcka mindre bränder, och ladda din mobiltelefon så att du kan ringa räddningstjänsten.

4. Håll koll

Se till att personer med tillgång till släckutrustning håller elden under ständig uppsikt.

5. Lämna inte elden för tidigt

Bevaka elden tills all glöd har slocknat, och täck askhögen med vatten eller jord. Besök platsen några timmar efter släckning för att vara på säkra sidan. 

Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar och driver opinion för ett brandsäkrare Sverige. Man arbetar också för att minska skadekostnader.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-04-28 8:26
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.