Gå till innehåll
Sydnärke

Mycket blött – men vattnet rinner undan

Publicerad: 18 August 2021 9:12

Det har varit några rejält fuktiga dygn i södra Närke, med riktigt stora regnmängder. Det har inte regnat lika mycket som det stora regn som kom i slutet av maj och problemen verkar över lag varit mindre. Men en del översvämmande hus har det blivit.

Värst verkar Kumla ha drabbats. Sent igår larmades om vattenskador i hus och översvämmade källare på Stenevägen och på Gesällgatan.

Som så ofta varierar regnmängderna en hel del lokalt. Baggerud, Sköllersta mätte Karl Erik Dahm 52 millimeter nederbörd igår. Bara någon halvmil bort, i Segås, kom det bara 6 millimeter. i Pålsboda, sju kilometer bort, kom 4 mm.

Så här säger Ulf Jacobssen, vakthavande befäl på Räddningsregion Bergslagen:

– Vi har klarat oss väldigt bra den här gången. Vattnet verkar rinna undan den här gången. Det har varit några enskilda, isolerade händelser. Ett par larm i Kumla tror jag.

Ulf fortsätter.

Men vi leder ju räddningstjänstens arbete i över 40 kommuner härifrån. Vi har. en del insatser med översvämningar som skapar jobb uppe på Dalakanten, Hedemora bland annat.

För jordbrukarnas del ställer regnet nu till problem. Mycket spannmål har redan tröskats. Men en hel del står kvar ute. Regnar det kan man inte kan tröska. Stora regnmängder gör dessutom bärigheten på åkrarna sämre. Tröskor är stora och tunga. Det kan helt enkelt bli svårt att komma ut på åkern för att tröska.

 (HÖs)

Annons

Nyheter