Gå till innehåll
Sydnärke / Kultur

Mizra Sarkisian och Younas Yari är det internationella inslaget i Karl XII:s spår i helgens bygdespel i Nalavi. Foto: Gunilla Pihlblad

"Amatörteater bästa sättet att umgås"

Publicerad: 30 June 2019 11:49

De kan ordna välsmakande kaffe som inga andra, Kalabalikens två turkiska soldater, tillika trogna följeslagare till Karl XII i helgens bygdesspel i Nalavi. Younas Yari och Mizra Sarkisian från Laxå är det som frestar bondebefolkningens smaklökar med kaffe i "Kalabaliken II. Karl XII – lik eller olik?"

De två har i pjäsens handling följt den svenske kungen sedan uttåget ur Bender och har order från sultanen i Konstantinopel att bevaka den nu avdöde kungens stora skuld till denne.

I verkligheten är de komna från samma väderstreck, Younas från Afganistan och Iran och Mizra från Syrien och Libanon. 

- Jag flydde från Iran och kom till Sverige för åtta år sedan säger Younas. Nu arbetar jag på ICA i Laxå men har planer på att studera till präst i Svenska kyrkan. Innan jag kan börja med mina studier måste jag läsa in gymnasiekompetens.

Younas Yari tänker studera till präst. Här tillsammans med föreställningens egen kyrkoherde Gustaf Klingius, alias undertecknad Rolf Jansson, Nalavi.

För Mizras del är läget ett annat. Hans familj kom till Sverige och Laxå i oktober förra året då Mizras pappa fått ett erbjudande att börja arbeta som verktygsmakare på Mecdon. Mizra är själv verktygsmakare och CNC-svarvare och har arbetat med det även i Sverige.

Mizras familj hade redan en anknytning i Laxå via farbrodern Samuel Sarkisian som flydde med sin familj till Sverige från Aleppo 2010 och som också arbetar på Mecdon som verktygsmakare.

- Jag tänker studera vidare, men har inte riktigt bestämt mig än för vilken inriktning jag ska ha. 

Startat basketlag

På fritiden är Mizra djupt engagerad i idrotten. Han har startat en basketbollsektion i Laxå IF och arbetar ideellt med att få barn och ungdom att idrotta mera. Han är med i styrelsen för Armeniska föreningen i Örebro och är också aktiv i Svenska kyrkan i Laxå.

Mizra och Younas utgör ett spännande och exotiskt inslag i byspelet i sina vackra dräkter. 

- Det är roligt att vara med i teatern, säger Younas Yari. Här får jag träffa nya människor och ha trevligt i en gemenskap.

Mizra Sakisian håller med:

– Det är spännande och roligt och jag får lära mig nya svenska ord. Eftersom jag inte varit i Sverige så länge än är det nyttigt för mig att delta i något så typiskt svenskt som ett amatörbygdespel i en vacker lantlig miljö. Och dessutom under sommaren, när det är ljusan dag klockan 11 på kvällen!

Annons

Nyheter