Gå till innehåll
Sydnärke

Landshövdingen inskärpte situationens allvar flankerad av två föregångare, Sören Gunnartsson och Rose Marie Frebran. Foto Henrik Östensson

Nu är det munskydd som gäller – även i butiker

Publicerad: 30 March 2021 17:04

Smittspridningen av Covid-19 har nu ökat ytterligare. 1 200 nya nya fall förra veckan, en ökning med mer än 300 från veckan innan. Det får regionen och länsstyrelsen att agera igen. Från och med torsdag rekommenderas munskydd i alla offentliga inomhusmiljöer, som, butiker, köpcenter och liknande. Landshövding Maria Larssson manar folk till att tänka solidariskt.
– Vi måste vända det här nu!

Gunlög Rasmussen, Smittskyddsläkare på region Örebro län är dock noga med att poängtera att att munskydden är ett komplement till till Folkhälsomyndighetens nationella rekommendationer, som gällt under stora delar av pandemin.

– Det är viktigt. Att bära munskydd gör inte att man inte behöver hålla avstånd, tänka på att undvika trängsel och stanna hemma vid förkylningssymtom. Vi ska fortsätta som vanligt, helst bli ännu mer försiktiga och till det använda munskydd.

Munskydd i offentliga inomhusmiljöer

Munskydd ska nu bäras i exempelvis affärer, apotek, vårdmiljöer, öppenvård, köpcentrum och gallerior, alla offentliga inomhus miljöer. Tidigare har munskydd varit rekommendation rusningstid i kollektivtrafiken. Nu ska man ha det hela tiden. Rekommendationen för munskydd i offentliga miljöer inomhus gäller personer födda 2004 och äldre.

Smmittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen

– Vi har sett att vi i länet varit lite dåliga på att använda munskydd. Vi hoppas detta ska förbättra bilden.

Bakgrunden är att smittspridningen går för fort nu. Det är den brittiska varianten av Covid -19 som nu dominerar. Mer än 90 procent av alla nya fall smittas av just den.

– Den är betydligt smittsam och kräver oftare sjukvård. Det gör att situationen nu påminner om den vi hade förra våren, vi har till och med några fler som vårdas. Mellan 65 och 70 personer vårdas förr Covid -19 just nu, varav åtta på intensivvård, säger regiondirektör Richard Simonsson.

Han fortsätter:

– Det är klart att läget nu börjar bli pressat för sjukvården. Vi omprioriterar personal från andra verksamheter för att det ska fungera. Det innebär att annan vård prioriteras ner.

– Läget i sjukvården är lika illa som det var i november. Den gången klarade vi av att vända utvecklingen. Det måste vi göra nu också. Annars kommer pandemin att påverka oss under lång tid framöver. Vi skjuter redan nu övrig sjukvård framför oss. Det kommer inte fungera att göra det så länge till, inflikar landshövding Maria Larsson

Ny informationskampanj

– Vi måste hjälpas åt, visa solidaritet med varandra nu. Vi har i dag släppt en ny informationskampanj tillsammans med regionen. Det handlar om alla kanaler affischer, dagspress, sociala medier, allt, fortsätter hon och visar upp affischer.

Det är enkla budskap, som talar klarspråk för att få oss att följa restriktioner och rekommendationer ”Vilka bortförklaringar använder du”, ”Nej, det är inte över än” och ”Vad är du beredd att göra för att rädda liv.

– I allt väsentligt handlar det om att skärpa sig och ta ansvar nu, fortsätter hon.

Handla ensam!

Hon berättar också om Länsstyrelsens tillsyn av exempelvis hur olika näringsidkare klarar restriktionerna.

– Generellt sköter de sig bra. Men många som handlar, eller går på restaurang följer inte reglerna. Många följer inte regeln att handla ensamma i affärer. I köpcentrum flyttar trängseln ut från butikerna till de allmänna utrymmena. Det måste vi undvika, bättra oss på, säger landshövdingen.

Hon fortsätter:

– Många längtar efter umgänge. Nu i påsk vill man träffa folk, man går ut, för att det är varmare väder. Men man måste tyvärr vänta med sådant. alla måste hjälpas åt nu. Stanna hemma umgås med er familj, eller nära. Om ni reser måste det det ske smittsäkert.

Det försämrade läget, med ökat smittspridning, har också fått Folkhälsomyndigheten att skjuta fram det lättnader i restriktioner som planerades i början av april.

Så här säger de allmänna råden:

Stanna hemma i minst sju dygn om du haft förkylningssymtom i över ett dygn – även mildare som hosta eller lätt halsont – om du inte testat dig.

Vid symtom bör du testa dig för covid-19 – gäller även skolbarn.

Familjeisolering. Är någon du bor med smittad ska du stanna hemma i sju dagar och testas efter fem dagar. Gäller även barn i skola och förskola.

Nationella råd: Umgås bara med ett fåtal personer. Begränsa resor. Undvik att vara nära andra både inomhus och utomhus. Använd munskydd i kollektivtrafiken. Nu alltså även i offentliga miljöer, som affärer, köpcentrum, vårdmiljöer och även när det inte är rusningstrafik.

Rest till Sverige från utlandet? Då ska du isolera dig hemma i minst en vecka, testa dig för covid och upprepa testet dag 5

För offentliga tillställningar och allmänna sammankomster, som omfattas av ordningslagen, gäller som huvudregel att max 8 deltagare är tillåtet.

Jobba hemifrån om du kan.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder.

Håll avstånd till andra människor.

Avstå från större träffar som fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.

Undvik att resa i rusningstid

I affärer, handla ensam. Familjen eller kompisen får stanna utanför

Annons

Nyheter