Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Munskydd under vissa tider

Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken från och med 7 januari. Foto: Fotoblend/PixabayFolkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken från och med 7 januari. Foto: Fotoblend/Pixabay

Från och med den 7 januari bör de som åker kollektivt använda munskydd, allt enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Munskydd rekommenderas under vissa tider på vardagar då många människor vanligtvis reser: mellan klockan 7-9 samt 16-18.

Rådet om munskydd vänder sig till allmänheten i Sverige och rör personer som reser med kollektivtrafik där man inte kan boka en särskild plats, det meddelar Svensk Kollektivtrafik i ett pressmeddelande som utgick under tisdagen 5 januari.

- Våra medlemmar har utifrån vår expertgrupp tagit fram ett så enhetligt sätt som möjligt, i ett land med stora regionala skillnader, att implementera råden om munskydd vid resande och informera resenärerna om deras egenansvar i detta, säger Johan Wadman, VD för branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik.

Expertgrupp tillsattes

Det var den 18 december som Folkhälsomyndigheten meddelade att de avsåg att ta fram rekommendationer för användande av munskydd i kollektivtrafiken. I samband med detta tillsattes den 21 december en expertgrupp hos branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik för att bistå Folkhälsomyndigheten.

Expertgruppen har varit med under framtagandet av rekommendationerna och har därefter också undersökt hur de regionala kollektivmyndigheterna på bästa sätt kan tillmötesgå den nya rekommendationen - på ett så smittsäkert sätt som möjligt.

Konstaterar följande

Den 30 december publicerade Folhälsomyndigheten sitt beslut om ett nytt allmänt råd som vänder sig till Sveriges allmänhet. Svensk Kollektivtrafik konstaterat därigenom att:

• Folkhälsomyndigheten är tydlig med att bärandet av munskydd är var och ens eget ansvar. Det är resenärernas ansvar att ha med sig eget munskydd. Utifrån lokala förutsättningar kommer de regionala kollektivtrafikmyndigheterna att tillhandahålla munskydd till resenärer genom exempelvis försäljnings- och serviceställen.

• Resenären förväntas behålla sitt munskydd på under hela resan och inte ta av det förrän han eller hon är utomhus. Använda munskydd är enligt de regionala smittskydden att betrakta som normalt avfall, och ska kastas i papperskorgar eller sopbehållare som annat skräp.

• Resenärer som inte har munskydd kommer att få gå ombord på fordonen och kommer inte att avvisas under sin resa. Det är varken förarens eller någon annan personals ansvar att övervaka efterlevnaden av rekommendationen.

• Frågan om munskydd till personal i kollektivtrafiken är respektive arbetsgivares ansvar

Aktörer samarbetar

Svensk Kollektivtrafik skriver i pressmeddelandet att de regionala kollektivtrafikmyndigheterna kommer, i samarbete med branschens övriga aktörer, att på olika sätt informera och uppmana resenärerna att följa rekommendationen.

- Rekommendationen om munskydd är välkommen, då den förtydligar något både myndigheter och resenärer efterfrågat. Viktigt är att vi betonar det personliga ansvaret och tryggheten i att det är vad det handlar om i hela Sverige. Att ledande expertis inom kollektivtrafikmyndigheterna tagit ett samlat grepp gör det möjligt att tryggt och säkert foga detta som ett komplement till redan existerande rekommendationer för om, när och hur resor bör ske under pandemin, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för Svensk Kollektivtrafik

- Vi har alla ett ansvar att minska trängsel och smittspridning. Förutom munskydd så handlar det också om att gå, cykla och undvika att resa i peaktid om en kan. Vår ambition är att fortsätta köra så mycket vi kan och sätta in mer trafik där det är trångt på fordonen, säger Ulrika Frick (MP), första vice ordförande för Svensk Kollektivtrafik.

- Res bara när du måste och absolut inte om du är sjuk, vi måste alla hjälpas åt att minska smittspridningen. Håll i och håll ut. Det gäller i hela samhället och även när nya rekommendationer tillkommer, säger Tommy Levinsson (S), andre vice ordförande för Svensk Kollektivtrafik.

Läs mer om beslutet på Folkhälsomyndighetens hemsida. (SW)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-01-05 14:35
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.