27 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Ställ krav på eleverna för feriepraktik"

Läsåret börjar nu lida mot sitt slut och sommaren är på väg. Ungdomar runt om i vårt län har förhoppningsvis nu också sökt sommarjobb inför sommaren.

Årligen erbjuder kommuner i länet och regionen feriepraktik till ungdomar, detta ger många unga en chans att testa på att jobba och få arbetslivserfarenhet. Dessa jobb kan vara allt från parkskötare, omvårdare på äldreboende till att driva ett dansprojekt. 

Vi i Moderata ungdomsförbundet i Örebro län ser dock en viss problematik med dessa jobb, kommunerna och regionen ställer inga krav på praktikanterna.

Att skaffa sig arbetslivserfarenhet är viktigt och det värnar Moderata Ungdomsförbundet, men man ska inte underskatta behovet av en god och kvalitativ utbildning där man når godkända resultat. Varje år släpper Lärarförbundet en skolranking och tyvärr ser man att kommuner i Örebro län tappar år efter år.

Samtidigt ger majoriteten av kommunerna samt regionen ut feriepraktikplatser till allt för många utan några som helst krav. Oftast krävs bara en kortare text om vem du är och vad du gillar att göra. Det anser vi inte är hållbart, ungdomar som söker feriepraktik bör ha krav på sig.

Moderata Ungdomsförbundet Örebro län anser att för att ungdomar som går ut grundskolan eller på gymnasiet ska få feriepraktik måste man uppnå gymnasiebehörighet och ha godkända betyg i kärnämnena. Har man inte gymnasiebehörighet när man går ut nian eller uppnått godkända betyg i kärnämnena när man går på gymnasiet ska man erbjudas sommarskola där man kan läsa upp sina betyg istället. 

Den moderatstyrda kommunen Växjö ställer krav på att ungdomar som söker feriepraktik ska ha godkända betyg i matematik, engelska och svenska eller gå i sommarskola, samt CV & personligt brev vid ansökan och att man sökt sommarjobb på den ordinarie arbetsmarknaden. Moderata Ungdomsförbundet Örebro län anser att det är i helt rätt riktning men anser att man kan och ska ställa tydligare och högre krav på ungdomarna.

För att vi ska motivera ungdomarna att klara skolan och ha möjlighet att läsa vidare tycker vi att kommunerna i länet ska ha krav på bland annat godkänt betyg i kärnämnena och gymnasiebehörighet. För om du har svårt i skolan, då ska du få den hjälp du förtjänar och behöver.

Våra förslag på krav för att få feriepraktik:

  • Gymnasiebehörighet & godkända betyg i kärnämnena.
  • Krav på CV & personligt brev vid ansökan.
  • Sökt sommarjobb på den ordinarie arbetsmarknaden.
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-15 12:14
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.