28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Drogberoende som att äta för mycket godis

Alexander Breeze från Say No Drugs var själv drogberoende för 20 år sedan men kunde sluta. - Det är inte alltid kroppen som styr begäret, sa han under sin intensiva föreläsning i Alléskolans aula på tisdagkvällen. Man måste ändra sig mentalt, bestämma sig Och han jämförde med vad som sker när man äter för mycket godis men ändå fortsätter.

I say no drugs, drivs av droginformationen.nu och har under 22 år informerat tusentals människor genom den här föreläsningen. På tisdagkvällen var det Sydnärkes tur i aulan på Alléskolan i Hallsberg.

Det var en hel del folk där och stämningen var förväntansfull. Det fanns både elever på plats, även mammor och pappor och andra intresserade.

Nattvandrarna i Hallsberg inledde med ett kort informationstal. Bengt-Åke Andersson berättade att de arrangerat  föreläsningen tillsammans med I say no drugs men att de även försöker synas och finnas tillhands så mycket som möjligt i samhället. De går ut sista helgen i månaden, löningshelgen, och vid storhelger.

Bengt-Åke säger också tydligt att de alltid är i behov av flera människor som vill hjälpa till att nattvandra och är man intresserad av att medverka ska man höra av sig.

Jobbat som väktare

Alexander Breeze intar scenen och berättar kort att han själv är drogfri sen 20 år tillbaka, att han från första början kommer från Nya Zeeland och kom hit 1981, endast med en BMX-cykel i bagaget. Han har under många år jobbat som väktare runtomkring i Göteborg och har stött på många olika sorters människor genom åren, unga, gamla, fulla, nyktra, påverkade. 

Han jobbar nu som föredragshållare på I say No drugs och som utbildningsansvarig på drogfritt.nu.
Alexander är en mycket humoristisk man, som atletiskt demonstrerar vad han menar uppe på scenen. Det finns inte många minuter som han sitter still, han har så mycket han vill få oss att förstå. Vad drogerna men även alkoholen gör med människan och vad det faktiskt är som får folk att hamna där.

Med sitt tydliga kroppsspråk och vilja att verkligen få oss att förstå,  använde Alexander både armar,ben och hela scenen

Hur funkar det då? Jo människan glömmer det dåliga och minns det som var bra. Det finns många likheter med vardagliga saker, tex som godisskålen vid fredagsmyset. Man köper godis, tänker att det här kommer jag må illa av, man öser i ytterligare två slevar och köper sitt godis och går hem.

Man äter upp halva godispåsen, mår illa, ställer ifrån sig godispåsen en stund, för att senare äta upp resten av godiset. Man ligger hopkrupen i soffan och har ont i magen samtidigt som man frågar "finns det chips?"

Alexander Breeze påpekar flera gånger vikten av det mentala, vad man ställer in sig på och att det inte alltid är kroppen som styr begäret. Kroppen vänjer sig efter en tid, men det mentala ändrar sig inte förrän man själv bestämmer sig för att det ska ändras på.  

Spice, han tar kort upp det här med drogen som florerar mest i nyheterna just nu. Alexander påpekar att  precis som mycket annat i världen så går det trender i droger och det som för många år sen kanske var mest omtalat- LSD - ser man inte alls lika mycket av idag, även om det förstås fortfarande finns. Det stora problemet med Spice är att det har blivit skarpare och att tillverkarna alltid kommer på nya sätt att framställa det.

Olika stadier

Det finns ett gemensamt tema bakom alla droger och det är att de alla ger lycka, även för en kort stund.

Och det finns förstås olika stadier av drogberoende, först kommer festfolket och de som kanske hinner ta sig ur innan det blir ett beroende på heltid, sen finns det många som faller pladask och hamnar längst ner, i de djupaste av drogträsk.

Som ett exempel på det senare berättar han om vad han fick höra av en polis när han var på utbildning i USA: En kvinna på en flygplats bar på ett barn som var ovanligt tyst. När polisen kontrollerade henne visar det sig att spädbarnet är dött, att kvinnan antagligen själv har tagit livet av barnet och inuti barnet fanns två kilo heroin. Barnkroppen användes alltså till att smuggla knarket. 

Stöttande föräldrar

Alexander vänder sig i slutet av föreläsningen särskilt till föräldrar och påpekar hur viktigt det är att finnas där för sina barn, som stöttande, vilken väg i livet de än väljer att gå. Det viktiga är att de har mål i livet! Även om målen kan ändra sig under tidens gång, men att förutsättningarna finns där och att de faktiskt får lov att ändra rutt i livet många gånger, bara de har sina stöttande föräldrar bakom sig. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2014-11-05 1:24
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.