Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Hallsberg toppar listan för sommarens husaffärer

Under sommarmånaderna gjordes fler fastighetsaffärer mot tidigare period. Bilden från Vibytorp där nya hus växt upp senaste tiden. Foto: LG MånzonUnder sommarmånaderna gjordes fler fastighetsaffärer mot tidigare period. Bilden från Vibytorp där nya hus växt upp senaste tiden. Foto: LG Månzon

Juni till augusti är en aktiv period när det gäller husaffärer. I år toppar Hallsberg med flest villor sålda under mätperioden, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Siffrorna pekar även på prisuppgångar för flera av de sydliga kommunerna. 

För att börja med Hallsbergs kommun. Mellan juni och augusti såldes 42 villor, 13 fler än innan perioden. Det genomsnittliga priset var 1,8 miljoner kronor. Villapriserna har stigit med 10 procent.  

Antalet försäljningar är relativt högt i Hallsberg sett till aktiviteten på bostadsmarknaden i kommunen under de senaste tolv månaderna, samt det historiska snittet för den här tiden på året. Det rapporterar nyhetssajten Newsworthy som sammanställt uppgifterna. 

Glädjande

Kommunalrådet Magnus Andersson, S, ser positivt på siffrorna.

 - Det är glädjande att man ser Hallsberg som en attraktiv kommun att bo och leva. Vi har sett att försäljning av villor går snabbt och ser positivt på att det finns nyproducerade villor till salu i vår kommun. En bredd i utbudet på bostadsmarknaden tilltalar fler intressenter. För oss är det glädjande att under flera år haft en positiv inflyttning. Vårt mål om att 2025 vara 16.000 kommuninvånare passerar vi redan i år.

Ovanligt aktiv

Bostadsmarknaden har varit ovanligt aktiv de senaste tre månaderna i Hallsberg, noteras det i undersökningen. Men enbart en bostadsrätt såldes, till skillnad mot 12 i förra årets period. Priset blev 0,3 miljoner.

Noterbart är att statistiken baseras på siffror för respektive kommun – och inte procenttal. I en liten kommun säljs inte ett lika stort antal fastigheter som i en större. Men statistiken visar på trender under denna sommarperiod då det säljs fler villor i landet än under resten av året. 

Villapriserna ökar

Kumla kommun. Här såldes 39 villor mellan juni och augusti, och snittpriset var 3,0 miljoner kronor. Förra året gjordes 51 affärer. Villapriserna har ökat i Kumla kommun, i medeltal med 11 procent för perioden. Antalet sålda bostadsrätter uppgår till 23 under perioden (19 förra året), medelpriset 1,3 miljoner. 

För Askersunds gjordes 30 affärer med villor under perioden. Det är lika många som motsvarande period i fjol.  Villorna hade ett genomsnittligt pris på 1,8 miljoner kronor. Tre bostadsrätter såldes, jämfört med två förra perioden. Bostadsrätterna hade ett genomsnittligt pris på 0,6 miljoner kronor.  

Uppåt i Lekeberg 

Lekebergs kommun. Mellan juni och augusti gjordes här sammanlagt 20 villaaffärers Samma period förra året var 11. 

Två affärer med bostadsrätter gjordes. Det kan jämföras med sex vid motsvarande tid i fjol.  

De sålda bostadsrätterna i Lekebergs kommun hade ett genomsnittligt pris på 2,8 miljoner kronor, högre än villorna som snittade 2,3 miljoner. 

Laxå kommun. Sammanlagt gjordes 13 villaaffärer, lika många som förra årets period. De sålda villorna i Laxå kommun hade ett genomsnittligt pris på 1,2 miljoner kronor.  

Medelpris i Örebro drygt 4 miljoner

I Örebro kommun har 166 villor sålts under perioden, medelpriset är 4,1 miljoner. 

Emelie Berglind, fastighetsmäklare vid Lejons Mäkleri säger att man generellt märker av ökad försäljning av villor. 

-  Ju mer priserna går upp i Örebro, desto fler söker sig till landsbygden. Folk prioriterar sin hemmiljö, när man spenderar mer tid hemma än man gjort tidigare. Ökade ytor inne och utvändigt och fina miljöer värderas, säger hon. 

En annan klar trend som mäklarna märker av är att fler fritidshus säljs. Men det återspeglas inte i Sydnärke under den korta mätperioden från Svensk Mäklarstatistik. Siffrorna ligger ganska konstanta jämfört med förra året.  Å andra sidan har året 12 månader, mycket hinner att hända över tid. 

Fotnot. För bostadsrätter mäts prisutvecklingen genom att följa förändringen av det genomsnittliga kvadratmeterpriset. För villor och fritidshus mäts prisutvecklingen genom att följa förändringen av K/T-talet, det vill säga kvoten mellan pris (köpesumma) och taxeringsvärdet. 

FAKTA 

Antalet fritidshus sålda mellan juni och augusti i Sydnärke:

Askersund:  Sammanlagt 10 affärer med fritidshus. Det är lika många som vid motsvarande tid i fjol. Genomsnittliga priset: 1,8 miljoner kronor.  

Hallsberg: Sammanlagt sju affärer. Det kan jämföras med fyra vid motsvarande tid i fjol. Genomsnittligt pris på 2,1 miljoner.  

Kumla: Endast 1 affär gjordes. Den sålda fastigheten gick för 1,5 miljoner. 

Laxå: 6 affärer. Det är lika många som vid motsvarande tid i fjol. Det genomsnittliga priset ligger på 2,1. 

Lekeberg: Totalt 5 affärer. Motsvarande tid i fjol, 3. Det genomsnittliga priset blev 1,1 miljoner kronor. 

I hela Örebro såldes 72 fritidshus för i snitt 1,6 miljoner kronor under perioden. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-10 13:30
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.