31 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Många åtgärder i Klimatkliv

Det så kallade Klimatklivet, 2015-2018, har varit en stödform där samhället och företag har hjälpts åt att ställa om till ett hållbarare samhälle. Hela 88 åtgärder har genomförts i länet vilket resulterat i en minskning av koldioxidutsläppen med 56 000 ton per år.

Under 2018 sticker biogassatsningar ut rejält i länet, skriver Länsstyrelsen i Örebro i ett pressmeddelande. Delvis i form av vanlig biogas, men framför allt märks en satsning för tunga transporter på flytande biogas (LBG), där en tankstation är under byggnad, Gasum AB har fått cirka 50 miljoner kr för planerad utveckling vid anläggningen i Örebro och ett åkeri har fått bidrag via Klimatklivet för en del av merkostnaden för fordon med drivmedel LBG.

Anpassning av området kring omlastningscentralen i Storå har fått Klimatklivet för att kunna lasta om gods till och från Kopparbergs bryggeri, vilket idag sker i Hallsberg.

Energikonverteringar en del

I övrigt är det energikonverteringar av hyresfastigheter, industrier och lantbrukspannor, anläggning av en cykelväg i Degerfors, ett par informationsinsatser för fossilfria drivmedel, icke-publika laddstationer för elbilar hos bostadsrättsföreningar och företag som är med och delar på 80 miljoner kronor till 23 åtgärder. Det finns fortfarande ansökningar som inte har hunnit beslutas än.

Ska avvecklas i nya budgeten

I statens budget som antogs av riksdagen förra veckan står det att Klimatklivet ska avvecklas, men det är fortfarande oklart om det kommer att utlysas ytterligare någon ansökningsperiod eller om det enbart är de åtgärder som har skickat in ansökan hittills som kan slutföras med stöd.

- Klimatklivet har varit en uppskattad stödform, där samhället och företag har hjälpts åt att ställa om till ett hållbarare samhälle säger Åsa Ödman, energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2018-12-18 11:14
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.