23 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Mindre trängsel än befarat

Den 17 augusti gick skolstarten för många av länets elever samtidigt som många avslutade sin semester, vilket innebar ett högre tryck på kollektivtrafiken. Pressfoto: Länstrafiken i Örebro länDen 17 augusti gick skolstarten för många av länets elever samtidigt som många avslutade sin semester, vilket innebar ett högre tryck på kollektivtrafiken. Pressfoto: Länstrafiken i Örebro län

För drygt två veckor sedan startade skolorna i Örebro län upp. Länstrafiken konstaterar i ett pressmeddelande, tisdagen 1 september, att situationen på länets bussar är överlag bra och att den befarade trängseln uteblivit på de flesta avgångarna.

– Vi följer dagligen upp trängselsituationen på våra bussar och även om vi får rapporter om avgångar med många passagerare så tycks det på det stora hela fungera bra, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef inom Region Örebro län.

Satte in extrabussar

Mer exakt handlar det om 10 till 15 avgångar per dag, av cirka 2 000, där antingen förare eller passagerare rapporterat om en hög beläggning.

Som det ser ut nu kör Länstrafiken med all tillgänglig ordinarie trafik. Utöver det har samtliga reservbussar, plus ett antal inhyrda turistbussar, satts in på de avgångar i regionen där behovet är som störst.

– Under den första skolveckan hade vi ett antal avgångar i den regionala trafiken där beläggningen var för hög. Det har vi nu försökt att parera. Men vi vet ju inte riktigt hur många som kommer att söka sig till kollektivtrafiken från en dag till en annan, och vi vet inte heller med vilken avgång de väljer att åka. Så trots extrabussar kan vi inte lämna någon garanti för att det inte kommer att vara hög beläggning i framtiden, säger Fredrik Eliasson.

Testa annan avgång

De passagerare som tycker att det är för trångt på bussen eller som får beskedet att bussen är fullsatt, uppmanas av Länstrafiken att prova en tidigare eller senare avgång, om det är möjligt.

Länstrafiken tycker sig se att om arbetstiderna kan förläggas så att resan sker före klockan 07 eller efter kl. 08:15, så finns det rent generellt goda förutsättningar att kunna hålla avstånd till sina medpassagerare.

– Att gymnasieskolorna till viss del bedriver sin utbildning på distans eller har delat upp skolstartstiden har också underlättat möjligheten för oss att ha en acceptabel trängselsituation inom kollektivtrafiken. Om gymnasieskolorna hade varit öppna som vanligt hade det förmodligen varit en betydligt mer ansträngd situation, säger Fredrik Eliasson. (SW)

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-09-01 13:32
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.