Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Stor militärövning passerar Sydnärke

Mellan den 25 april och den 10 maj kommer Försvarsmakten genomföra en stor försvarsövning, Sydfront 21. Övningen, som kommer ha 3 500 deltagare, kommer inte ske i Sydnärkenytts område. Däremot kommer intransporten av de militära förbanden påverka oss en del.

De 3 500 deltagarna kommer från olika militära förband och skolor. Det rör sig om både värnpliktiga, anställda soldater, officerare samt kadetter från Förvarsmaktens olika skolor. Övningen kommer vara koncentrerad kring orterna Skövde, Karlsborg, Skillingaryd, Vaggeryd, Revingehed och Björka.

Mest transporter genom vårt område kommer det vara mellan den 26- och 29 april. Det blir ett flertal militära förband med cirka 50 fordon per förband som ska passera. Hur många fordon totalt det blir är i dagsläget inte klart.

Rast längs riksväg 50

Förbanden ska också rasta i vårt område. Man kommer av allt att döma att rasta längs riksväg 50 i anslutning till påfarten från E-20, Brändåsen. Försvarsmakten kommer när transporterna pågår ha egna trafikposter för att underlätta när fordon exempelvis ska ut på vägen igen.

– Vi har ett speciellt trafikförband, med specialutbildade soldater, som har behörighet och bemyndigade att dirigera och stoppa trafik med samma tecken som polisen använder, berättar Niclas Anneling på Försvarsmaktens Transportledningsstab.

Försvarsmakten lovar att att det inte ska vara några problem att passera när fordonen rastar. Det ska inte heller finnas något miljöfarligt gods på transporterna. Exakt hur länge man kommer rasta i Sydnärke kommer variera mellan 15 minuter och två timmar, beroende på respektive enhets kör- och vilotider.

För längre tillbaka var stora militärförflyttningar av det här slaget vanliga, sedan har de med åren blivit allt mindre frekventa. Men i och med att nu försvaret rustas upp och fler gör värnplikten kommer det troligen bli vanligare med militärfordon på vägen igen.

– Så är det absolut. Vi växer ju just nu, regementen och förband öppnas upp igen. Det gör att vi kommer bli synligare på vägarna. Vi kommer börja använda en del speciella regler, umdantag, för försvarsmakten som kan vara bra att veta om. Bland annat får våra militärfordon rasta ute i vägrenen på motorvägar. Allt sådant sker ju givetvis med vederbörlig säkerhet och med polisen informerad, avslutar Niclas Anneling.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-13 11:12
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.