Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
23 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Mer restriktioner för att stoppa smittan

Det blir nya restriktioner för att stoppa smittspridningen. Begränsat antal kunder i köpcentrum och butiker. All kommunal personal som inte behövs på plats ska jobba hemma. Det blir också än mer begränsningar för den redan hårt prövade restaurangnäringen.

Under en presskonferens på fredagseftermiddagen presenterade en rad nya åtgärder

För restauranger blir det nu max fyra personer i sällskap som sitter tillsammans och äter, eller dricker. All alkoholservering ska upphöra klockan 20.00. Dessa restriktioner införs från och med julafton och gäller en månad framåt.

För köpcentrum kommer det att bli max antal besökare i köpcentrum. Som vi tolkar det hela kommer länsstyrelserna i samråd med köpcentrumen bestämma hur många som får vistas inne i ett köpcentrum samtidigt.

Det finns i dagsläget inget lagrum för att stänga verksamheter.

Ändå sa folkhälsomyndighetens Johan Carlsson, folkhälsomyndigheten så här:

– Vi vidhåller ändå allvaret i de här reglerna. Genomförs inte det här, ja, då kommer det ändå bli tal om nedstängning. Lagen säger att man ska göra det man kan för att minimera smittspridning, om man inte gör det, bryter man mot smittskyddslagen.

Han sa också att det inte ska bli tal om någon Mellandagsrea, överhuvudtaget.

Munskydd i kollektivtrafiken

Myndigheten föreslår också de som utövar kollektivtrafik, inför krav på munskydd under vissa tider i kollektivtrafiken. Men man vidhåller att det inte får bli en ersättning för ber folk på bussar och tåg. Att kunna hålla avstånd. är fortfarande det som avgör.

Man vidhåller också att alla som kan ska jobba hemma. Kommunerna och regionerna uppmanas att se till att alla som inte behövs på plats jobbar hemma. Alla verksamheter som inte är helt nödvändiga i kommuner kan stängas. Det innebär troligtvis att idrottshallar och badhallar kommer stänga igen helt, även barn.

En fortsatt allvarlig smittspridning och en mycket ansträngd situation i vården är skälet är orsaken till restriktionerna.(HÖs)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-12-18 14:58
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.