Gå till innehåll
Sydnärke
Man som står utanför i en gräsyta iförd en vit keps, en vit skjorta och en svart quiltad väst och ler mot kameran en solig dag.

Mats Brengdahl arbetar som energi- och klimatrådgivare och ger kostnadsfritt råd om uppvärmning och ventilation. Foto: Josefine Milton

Mats hjälper Sydnärke att spara på energin

Publicerad: 19 August 2024 23:03

Än så länge är det sommar men i takt med att vintern närmar sig börjar fler att fundera på elförbrukning och värmesystem. Mats Brengdahl är energi- och klimatrådgivare och ger både privatpersoner och företag tips och råd för att minska kostnaderna.

Sänk värmen, duscha kortare tid, diska i diskmaskin, stäng av apparater och frosta ur frysen, det är några av de åtgärder som är energibesparande i ett hushåll. Det finns stora möjligheter att dra ner på kilowattimmarna och då sänka kostnaderna.

Hittar lösningar

Mats Brengdahl, som arbetar som energi- och klimatrådgivare, är anställd av Lindesbergs kommun och tjänsten säljs vidare till hela södra länet. Med honom kan man prata om till exempel aktuella bidrag som finns att söka kring energiförbättrande åtgärder och byte av uppvärmningssystem. Några av alternativen kan vara luftvattenvärmepump, berg-, och jordvärme. Ett alternativ som inte förekommer så ofta är sjövärme då man lägger slangen i sjön med vikter på så att den inte flyter upp. Rådgivningen är helt kostnadsfritt och sker via telefon, mail eller genom hembesök.

– Det är ett väldigt roligt jobb. Jag tycker om det här med att hjälpa människor och hitta lösningar på olika problem, berättar Mats.

Han fortsätter:

– Mitt jobb innebär att berätta om för- och nackdelar med olika lösningar. Jag berättar om vad man ska efterfråga i offerten för olika värmesystem som en energiberäkning till exempel.

Vad frågar folk oftast om?

– De tycker att de har en hög elräkning och funderar mycket om sitt värmesystem och hur man ska tänka och göra och om det finns andra sätt, berättar Mats.

Under ett inbokat hembesök pratar han framför allt om uppvärmning och ventilation. Ibland går han även igenom utsidan på huset, det som kallas klimatskal. Då handlar det bland annat om fönster, dörrar och isolering. När behovet finns tar han även upp bitar koppade till hushållselen, som till exempel att alltid anpassa storlek på kastrull efter plattan, rätt temperatur i kyl och frys och hushållsapparater som inte bör stå i stand-by-läge.

Att välja elavtal

När det gäller frågor om vilket elavtal man ska välja så hänvisar energi- och klimatrådgivaren till sidan elpriskollen som drivs, bland annat, av elmarknadsinspektionen. Där finns alla elhandelsbolag i Sverige.

– Det finns en del elhandelsbolag som inte är så bra, och då hamnar de på något som kallas klagomålslistan. Finns bolaget med på klagomålslistan så ska man inte välja dem. De är lätta att teckna avtal med men svåra att avsluta med. Konstiga avtal och svåra att få kontakt med, fastställer Mats.

Hur ska vi förbereda oss för kallare månader?

– Man kanske ska ha lite ved hemma, inte bara en löspåse utan kanske en hel kubikmeter och ha det staplat någonstans. Kanske ska se över sitt värmesystem, se att det verkligen funkar och om det behöver service. Se till att utnyttja sina värmesystem och se till att det är lite friare framför element och ingen soffa framför till exempel. 

Energiberedskap

I år inriktar energi- och klimatrådgivarna i Sverige sig lite extra på dels företagssidan, men även energiberedskap.

– Då handlar det om vad som händer när elen faller bort, hur blir det för er? Nästan allt stannar ju när man inte har el, förutom vedkaminen.

Vecka 39 genomförs beredskapsveckan av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) Länsstyrelsen och en del kommuner. Kumla kommun är en av kommunerna som deltar, och vill man vill veta mer om beredskap så ska man besöka Kumla bibliotek den 17 september. Då föreläser Mats Brengdahl om uppvärmningsalternativ, hur man ska tänka och göra. Han kommer då även att dela med sig om småhusägartips och prata om solceller och batterier.

Några energibesparande tips från Mats:

  • Kolla efter energimärkning när du ska köpa värmepump. Bör vara märkt med ”kallt klimat”.
  • Använd inte ”auto-läge" på luftluftvärmepumpen, då kyler den ner i stället om rummet även värmts upp av en kamin.
  • Gör rent filter i luftluftvärmepumpen varannan vecka och tvätta igenom filter vartannat år för att öka verkningsgraden med 10-15%.
  • Se till att isolera under golvvärmen så att värmen inte försvinner ut under huset.
  • Ta fram din elräkning och se hur förbrukningen ser ut och jämför, inte bara med ett år, utan flera år.
  • Sänk värmen med några grader, det ger en påtaglig skillnad.
  • Och till sist, ställ frågor till energi- och klimatrådgivare. Då har du möjligheten att resonera med en opartisk person som inte säljer något.
Annons

Nyheter