Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Matpriser skenar uppåt, när är det nog?

Matpriserna fortsätter att skena uppåt. Bara under februari ökade de med 2,5 procent. - Jag tror att det är fler ökningar att vänta, säger Ulf Mazur, VD för Matpriskollen till Sydnärkenytt.

Matpriskollen är Sveriges största oberoende sajt för matpriser. De har funnits sedan 2015 och aldrig tidigare har en så stor ökning av varor skett under en månad sedan 2015 som under februari i år. 

Nästan 18 procent ökning på ett år

Detta visar deras nyligen gjorda undersökning. För enbart mat är ökningen 2,5 procent jämfört med i januari och för dagligvaror är höjningen 2,1 procent. Barnmat är det som ökat mest, 10,8 procent bara i februari. 

Prisutvecklingen under 12 månader är att mat gått upp med 17,8 procent och dagligvaror med 15,2 procent. Sydnärkenytt ringde upp Ulf Mazur som är VD hos Matpriskollen för att kolla läget. 

- Vi ser över prisutvecklingen kring alla artiklar som olika kedjor har över hela landet och därefter räknas allt ut, säger Ulf Mazur.

“Tror vi får vänja oss"

Har det höjts tillräckligt nu eller kommer det fortsätta att öka?

- Jag tror att det ligger i pipelinen att en del artiklar måste höjas ytterligare. Sen kanske gränsen nåtts för vissa artiklar som kött och mejeriprodukter. Om ej kronan försvagas mer tror jag att ökningarna snart kommer att plana ut, det är min kvalificerade gissning.

Kommer priser gå neråt därefter eller stå fast?

- Det finns en tröghet i systemet. Att det höjs så mycket nu beror egentligen mest på hur det såg ut i höstas. Men jag tror att en ökad konkurrens och vårt kundbeteende innebär att priser kommer gå långsamt neråt därefter.

Är det rimligt med de priser som är nu?

- Det är ju jättedyrt, det går inte att säga annat. Folk är inte vana vid att lägga så mycket pengar på mat. Men jag tror vi får vänja oss vid högre kostnader på mat och boende. Vi har varit rätt förskonade där under en tid. 

- Om det är rimliga priser är svårt för mig att säga, men det här drabbar ju framförallt de som har minst i samhället hårt, avslutar Ulf Mazur.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-03-06 13:31
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla