05 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Marieberg kör på – trots de särskilda råden

Trots de nya restriktionerna för att hejda Covid-19 håller Mariebergs köpcentrum öppet, precis som vanligt. Informationen om Covid-19 på dess webbplats har inte ändrats i särskilt hög grad senaste veckan.

Tusentals Sydnärkebor besöker köpcentrumet dagligen, så har det varit även under Coronapandemin. Det är en av länets största offentliga inomhusmiljöer. Vi sökte kontakt med centrumledningen för att få svar på frågor om hur de hanterar de nya särskilda råden, som bland annat inneburit att kommuner stänger badhus och bibliotek. Men centrumledningen vill inte svara på frågor, eller ge kommentarer. Man hänvisar istället till centrumet webbplats, mer om det längre ner.

I de nya särskilda råden från folkhälsomyndigheten som alltså infördes i Örebro län i tisdags står det följande:

”Man ska undvika att besöka butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus eller gym. Överhuvudtaget ska alla offentliga inomhusmiljöer där många människor samlas undvikas. Nödvändiga besök i affärer, för att köpa livsmedel och medicin får göras.

Kommuner stänger

Kommunerna anser att det innebär att verksamheter ska stängas, att det annars blir ett dubbelt budskap. Man kan inte ha öppet och samtidigt berätta för folk att de inte ska komma.

Många som ordnar evenemang har tänkt på samma sätt.

– Det vore inte helt rimligt att köra på med våra arrangemang. Det vore ett dubbelt budskap, inkonsekvent, sa bland annat Gunilla Pihlblad på Sparbanksbörsen i Fjugesta.

Sjöängen i Askersund har ställt in alla evenemang.

Flera mindre handlare Sydnärkenytt har varit i kontakt med har begränsat antalet personer inne i sina butiker med tydlig skyltning utanför. Exempel är Blomsterhörnan i Pålsboda och fabriksbutiken vid Atria Lithells i Sköllersta.

Öppet som vanligt

Men på Mariebergs köpcentrum, där tusentals människor samlas dagligen, är det affärer som vanligt.

På köpcentrumets hemsida ligger förvisso informationen om Covid 19 i topp. Men den är sig ungefär sig lik sedan förra veckan. Man hänvisar till att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

De berättar också man att man vidtagit följande åtgärder:

Information om Covid 19 och smittorisk i entréerna.

Synlig information på toaletter samt digital skyltning om exempelvis handhygien.

Ökad städfrekvens med fokus på desinfektion av riskområden som dörrhandtag, trapphandtag, skrivbord, toaletter, kranar och handfat.

Ökad ventilation

Man ska också ha ökat ventilationen i shoppingcentret för att få in mer friskluft inomhus. Det finns också handdesinfektion finns tillgänglig på flera platser samt dekaler som påminner alla om att hålla avstånd.

Det finns också ett uppmaning att handla på tider med få besökare.

Man gör också visst nummer av att köpcentrumet genomgått en ”Säkert köpcentrumcertifiering” hos Veritas, som då ska ha granskat och certifierat hur folkhälsomyndighetens riktlinjer följs. Men det framgår inte när certifieringen gjordes, alltså vilka av Folkhälsomyndighetens riktlinjer som följdes när Veritas inspekterade. Veritas är ett av världens största certifieringsföretag.

Det finns ingen information om begränsningar om antalet kunder i enskilda butiker, eller i själva köpcentrumet på webbplats

Köpcentrumet överlåter alltså helt till kundernas eget ansvar att avgöra om besöket är lämpligt, eller nödvändigt med ett besök. Det finns ett par apotek och en livsmedelsbutik inne i Mariebergs köpcentrum.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-11-05 12:13
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.