25 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

NA får 25 miljoner i statligt stöd

Nerikes Allehanda har tappat så mycket i upplaga att tidningen nu måste hållas under armarna med 25 227 400 kr i statligt driftsstöd för 2019. Det har Mediestödsnämnden beslutat. Läns-Posten får 3 056 000 kr i stöd. Sydnärkenytt får inte ett öre.

Mediestödsnämnen sorterar under Myndigheten för press, radio och tv och har nu beslutat om årets statliga stöd för landets papperstidningar. Totalt har 73 tidningar beviljats driftsstöd för 2019 med nära 500 milj kr.

Presstödet är av gammalt datum och tillkom av demokratiska skäl för att hjälpa mindre tidningar på orter att fortleva. I Örebro som exempel fick Örebro-Kuriren presstöd men inte den dominerande Nerikes Allehanda. Det räckte till slut ändå inte för att hålla liv i Örebro-Kuriren.  NA blev ensam på plan med en stark hushållstäckning i spridningsområdet.

Men mediemarknaden har som bekant förändrats i snabb takt. Digitalt läsande ersätter papper. NA:s tidningsupplaga har stadigt sjunkit och understiger nu 30 procent i hushållstäckning. Det är då som staten enligt gällande regler vecklar ut sitt brandsegel.

Tredje största

"Enligt huvudregeln ska en tidning beviljas driftsstöd om täckningsgraden är högst 30 procent. I takt med att många tidningars upplagor minskar kommer fler och fler tidningar att hamna under 30 procent i täckningsgrad och därmed kvalificera sig för driftsstöd. Det gäller såväl Göteborgs-Posten som Nerikes Allehanda", skriver Mediestödsnämnden.

GP får nu maxbeloppet 40 milj kr, lika mycket som den sedan länge bidragsberoende SvD i Stockholm.  Efter dessa tidningar är det NA med 25,2 milj som får det största stödet. Lite bingo för nya ägarna Bonnier News. Om de kommer att  lägga pengarna på tidningen eller även använda dem för webbproduktion är väl en öppen fråga.

 (NA fick 2018 ett distributionsstöd på 938 000 kr och ett utvecklingsstöd på 166 000 kr.)

Även Läns-Posten med redaktion i Örebro kvalar in för presstöd 2019.  Med veckoutgivning och en prenumererad upplaga på cirka 3 000 ex erhåller ägaren Sveagruppen i Västerås 3 056 000 kr. 

Under några år fick även ETC Örebro och ETC Bergslagen presstöd med miljonbelopp men bägge tidningarna lades ner förra året. 

Nytt mediestöd

Sydnärkenytt med sina välbesökta webbsidor och sin tidning har under tio års nyhetsverksamhet inte fått en krona i statligt stöd. Verksamheten har finansierats med annonser och frivilligt arbete.

Att internetbaserade nyhetsmedier missgynnats i jämförelse med papperstidningar togs upp i en statlig utredning häromåret och landade i ett riksdagsbeslut om ett nytt - teknikoberoende men återhållet - mediestöd. Det gäller från 1 februari i år. 

Helt färskt således - och omgärdat med en rad villkor. Hur utfallet blir återstår att se. Sydnärkenytt tänker söka det nya mediestödet men räknar inte med något guldregn. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-02-28 23:48
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.