Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
29 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Många vaccinerade
men Delta hotar

Vaccinationstäckningen är hög i Sydnärke. Bild: Region Örebro länVaccinationstäckningen är hög i Sydnärke. Bild: Region Örebro län

Vaccinationsgraden är hög i Sydnärke. Smittspridningen är låg. Deltavarianten tycks öka.
Så ser covid-19-läget ut just nu.

Högst är vaccinationsgraden i Askersund där över 49 procent är färdigvaccinerade och nästan 70 procent av invånarna har valt att ta första vaccindosen.

Smittspridningen är låg, men har enligt Region Örebro län, inte minskat den senaste veckan. Och den grupp där smittspridningen är störst är 20-29-åringar, där de som är födda 1996 och tidigare just fått möjlighet att boka vaccinationstid.

Delta ett hot

Deltavarianten (som tidigare kallades den indiska) av viruset tycks öka. Hittills är det 11 fall, men den siffran är från 14 juni, eftersom analysen för att hitta deltavarianten tar tid.

- Vi kan däremot se att bland de prover som analyseras nu minskar alfavarianten (den brittiska), säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.

De elva fallen av deltavarianten är spridda över länet, vilket förstås ökar risken för spridning.

 

De senaste sju dagarna, fram till igår (30 juni) hade Askersund inga nya fall. Lekeberg hade nio, vilket innebär att Lekeberg är den Sydnärkeskommun som har flest fall i förhållande till folkmängden. Kumla hade också nio nya fall, Hallsberg åtta och Laxå två. I hela länet var det 86 nya fall.


 

 
Rekommendationer från 1 juli

Privat umgänge

Kvar: Vidta smittskyddsåtgärder utanför din “bubbla”. Träffas utomhus och i mindre grupper. Undvik att vara nära andra längre tid i små utrymmen.

Serveringsställen

Kvar: Sällskap ska sitta ner och hålla avstånd både inomhus och utomhus.

Ändring: Regleringen av öppettider tas bort. Storleken på sällskapet inomhus utökas till åtta personer. Ingen begränsning av storlek på sällskap på uteserveringar.

Handeln

Kvar: Föreskrift om hur många som får vistas i en butik. Håll avstånd till andra och undvik trängsel.

Ändring: Rådet om att handla ensam tas bort.

Föreningslivet (exempelvis kultur, idrott, fritid)

Kvar: Det är allas ansvar att undvika trängsel, helst ses utomhus samt stanna hemma vid symtom. Alla verksamheters ansvar för smittskyddsåtgärder.

Ändring: Större möjligheter att träffas för möten. Specifika allmänna råd som rör idrotts- och fritidsverksamhet, inklusive råden om enstaka tävlingar och mindre cuper, tas bort.

Kollektivtrafiken

Kvar: Välj andra färdsätt om det går. Undvik trängsel och håll avstånd.

Ändring: Rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken tas bort.

Allmänna sammankomster

Högre antal deltagare samt sektionering för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Mässor kan arrangeras. Idrottstävlingar, motionslopp och demonstrationer får andra förutsättningar.

För uthyrning av lokal till privata sammankomster gäller max 50 personer.

 

Källa: Region Örebro län

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-01 17:11
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.