Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
03 February 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Anställd på behandlingshem
dömd för våldtäkt på intagen

En man som jobbade på ett behandlingshem i Västernärke har dömts för våldtäkt på en av de intagna, en då 18-årig flicka. Mannen döms till ett års fängelse, och ska betala 215 000 kronor i skadestånd till flickan.

Den 18-åriga flickan kom till behandlingshemmet i Västernärke i november 2019. Ganska snart började hon anförtro sig åt en man, som då var 33 år gammal, i personalen. Flickan kände förtroende och hon fick också en del fördelar av att närma sig honom, bland annat fick hon cigaretter och följa med på utflykter.
Vid nyår blev relationen tätare och utvecklades till en sexuell relation. De hade samlag vid flera tillfällen. 

Osund realation

Att de båda hade en nära relation reagerade andra på. Den anställde mannen blev också inkallad till ledningen som ansåg att han borde backa undan eftersom de ansåg relationen var osund, då visste ledningen för behandlingshemmet inget om att de hade sex.
Flickan flyttade till ett annat behandlingshem och där berättade hon om sin relation med den anställde på behandlingshemmet i Västernärke. Då reagerade flera personer, och man polisanmälde saken.
I polisförhör nekade den anställde till att ha haft sex, men medger att han inledde en relation med flickan efter hon flyttat från det behandlingshemmet i Västernärke.
Nu har saken varit uppe till behandling i tingsrätten. Domstolen anser att de sexuella handlingarna visserligen varit frivilliga, men att den anställde mannen har utnyttjat sin ställning.

Trovärdig berättelse

Enligt tingsrätten framstår flickan berättelse som trovärdig och utan överdrifter. Det var inte heller hon som ville göra en polisanmälan, det var ledningen på flickans nya boende som gjorde det.
Den anställdes berättelse har enligt tingsrätten varit svajig. I polisförhören har han erkänt att de båda haft en sexuell relation sedan flickan lämnat behandlingshemmet. I tingsrätten är berättelsen annorlunda; de har inte haft någon sexuell relation över huvud taget.
Tingsrätten dömer tingsrätten mannen för våldtäkt, men det ska bedömas som mindre grovt. Han döms till ett års fängelse. Han ska också betala 215 000 kronor i skadestånd till flickan.
 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-12-02 12:05
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla