Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
04 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Sydnärkingar tävlar i Matverk


Surdegspasta är ett av bidragen i tävlingen Matverket. Foto: Jorge ZapataSurdegspasta är ett av bidragen i tävlingen Matverket. Foto: Jorge Zapata

Nu på torsdag, 30 januari, avgörs det vilka som producerat länets bästa matprodukt år 2020. Tävlingen heter Matverk och 20 000 kronor samt en studieresa står på spel.


Landshövding Maria Larsson har bjudit in till en kväll med fokus på matprat om länets livsmedelsproduktion, berättar Länsstyrelsen i  Örebro i ett pressmeddelande. 

Det är under denna kväll som även vinnaren av Matverk tillkännages.

Skapar ny matprodukt

Tävlingen går ut på att skapa en ny matprodukt med lokal anknytning, säljbar på marknaden där råvaruproducenter, förädlare och marknadsförare knyts samman. Arrangerar tävlingen för Länsstyrelsen i Örebro län.

Bland de tävlande bidragen hittar man en del sydnärkingar. 

Surdegspasta tävlar

Ett av bidragen är surdegspasta: fermenterad fullkornspasta gjord på lokala kulturspannmål och ägg. Spannmålen kommer från Länggälla utanför Kumla och de krav-märkta äggen från Berga gård i Lekeberg.

Skapare är Berndt-Inge Johansson, Emanuel Eskilsson, Niklas Edgren, Berga Gård och Think Happy Thoughts AB.

Äppelmust och whiskey

Ett annat av bidragen går under namnet ”Folketorps äppeldricka”, en dryck gjord på lokala äpplena vilken beskrivs som ”ett enklare sätt att få ut äpplets smak än att musta.”

Bakom bidraget finns Sandra Walther från Krogen som inte finns, belägen i Åsbro.

Övriga tävlande är whiskey gjord på feljäst öl, av Fredrik Lennström. Densamme har även gjort en maltvinäger gjort på ett bra öl som stått och surnat till.

Juryn avgör

Juryn består av sju personer med kopplingar till livsmedelsbranschen. Priset för årets bästa matprodukt vinner 20 000 kronor samt en studieresa till lokala och intressanta matbesöksmål.

Tävlingen avgörs torsdag 30 januari kl. 18:30 på Örebro slott. (SW)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-01-28 10:49
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.