Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Är vi bra eller dåliga på återvinning?

Ett pressmeddelande om återvinning leder till tankar om ensidighet och källkritik.Ett pressmeddelande om återvinning leder till tankar om ensidighet och källkritik.

Det kom ett pressmeddelande till redaktionen med rubriken "Kumla på plats 258 i Återvinningsindex".
Det ser ju förfärligt illa ut. Och inte ser det mycket bättre ut i Askersund (plats 215). Och Lekeberg är än värre (plats 268).
Hallsberg (plats 56) och Laxå (plats 63) har närapå topplaceringar i jämförelse.

Jönköping pekas ut som den klart lysande stjärnan på förstaplatsen.

Men vänta nu ... vad sjutton säger siffrorna?

Vad gör de i Jönköping?

Jag letar i statistiken. Alla kommunerna i Sydnärke har samlat in mer eller i alla fall lika mycket som Jönköping när det gäller pappersförpackningar, plast, metall och tidningar. När det gäller glas slår Jönköping oss med hästlängder, med 26,6 kilo per invånare jämfört med mellan 12 och 17 kilo i Sydnärke. (Vad gör de i Jönköping? Är det flaskor eller glaskonserver ... tankarna drar iväg.)

Statistiken handlar om hur mycket insamlingen har ökat sedan förra året. Jönköpingsborna dunkas i ryggen för att de har blivit så mycket duktigare jämfört med i fjol.

Vi är bättre

Fast är inte lika duktiga som Sydnärkingarna var redan tidigare. Bortsett från glaset - men om det är flaskor de har slängt, så kan man ju fundera över hur duktigt det är att samla på sig så många tompavor.

I pressmeddelandet från Återvinningsindustrierna finns ett citat från företaget vd:

– Varje förpackning som samlas in och återvinns i stället för att hamna i hushållsavfallet och eldas upp ger en direkt klimatnytta. Utsortering av material som kan återvinnas är en förutsättning för ett hållbart och cirkulärt samhälle, säger Viveke Ihd, vd på Återvinningsindustrierna.

Jamen, det vet vi ju i Sydnärke. Uppenbarligen. Eftersom vi samlar in mer än Jönköping. Bortsett från glas då.

När det gäller Kumla, som alltså hamnat i rubriken på pressmeddelandet har mängden återvinning minskat med några hekto per invånare. Men vi (ja, jag är Kumlabo) slår fortfarande Jönköping. Bortsett från glaset. Men kanske är vi många som har trädgård eller odlingslott och återvinner våra burkar och flaskor när vi kokar sylt och saft på våra bär?

Vill in i tidningen

Det dräller in pressmeddelanden från företag och organisationer till Sydnärkenytt och till alla andra massmedier. Alla gör sitt bästa för att få uppmärksamhet för sin sak, och som reporter kan man sucka över hårdvinklade eller onyanserade pressmeddelande.

Men det här tar priset. Eller reagerar jag bara för att just min kommun pekas ut som bov? Nåja ... Jag ringer Återvinningsindustrierna för att höra de tänkte.

- Vi vill visa hur insamlingen förändras och vilken utvecklingspotential som finns, säger kommunikationsansvarig (vars namn jag utelämnar av medkänsla).

- Förhoppningen är att man ska kunna lära av någon som gjort något bra.

“Tråkigt att ni uppfattar det så”

Men här pekar ni ut Kumla som ett problem, trots att kommunen är bra på insamling, bättre än hyllade Jönköping. Jag tycker att det är ett fult sätt att skriva pressmeddelanden.

- Det är ju tråkigt att du uppfattar det så, men fokus är ju inte på att Kumla är dålig.

Jo, det är det väl, för rubriken på pressmeddelandet är “Kumla på plats 258 i Återvinningsindex”, påpekar jag.

Jag försöker hitta statistik som listar vilka kommuner som är bäst på återvinning och letar på FTI:s (Förpacknings- och tidningsinsamlingens) hemsida. Finns inte. Kanske skulle Askersund toppa den? Askersundsborna är i alla fall bäst i Sydnärke.

Källkritik

Och det finns fler invändningar för den källkritiske. Kanske betyder minskad förpackningsåtervinning att konsumtionen har minskat? Det är ju bra för planeten. Eller har insamlingen i Kumla minskat för att fler än jag glömmer att stanna vid återvinningen på hemmaplan och slänger i Örebro (plats 58)?

Och någon gång når vi, förhoppningsvis, den dag när insamlingen inte kan öka mer - för att vi faktiskt lämnar alla flaskor, burkar, kapsyler, kartonger och plastpåsar till återvinningen. Vi är inte där än, men förmodligen är vi i Sydnärke närmare målet är Jönköpingsborna. Av statistiken att döma.

Fast alla har väl hört hur man “komparerar” lögn? Lögn - förbannad lögn - statistik. Å andra sidan kanske det är dags att byta ut statistik mot pressmedddelanden?

Fotnot. Det är bara adjektiv som kompareras på riktigt, typ bra - bättre - bäst.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-05 15:06
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.