29 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Sjukförsäkringen måste ge trygghet"

Coronaviruset har lett till ett kraftigt ökat antal sjukskrivningar och värre lär det bli. Försäkringskassan beräknar att kostnaderna för bland annat sjuklön under 2020 kommer öka med tio miljarder.

I det här läget är det extra angeläget att sjukförsäkringen fungerar rättssäkert och ger trygghet åt den som blir sjuk. Så är det inte idag.

På grund av ett antal politiska beslut, alltifrån alliansregeringens borttagande av den bortre tidsgränsen till den rödgröna regeringens siffersatta mål, har många, inte minst LO-medlemmar, tvingats jobba trots att de är sjuka. 

Nu har regeringens utredare lagt fram en rad förslag som tar rejäla steg i rätt riktning för att reparera sjukförsäkringen. Det tycker vi som jobbar fackligt är väldigt bra. Särskilt viktigt är att Försäkringskassans prövning mot låtsasjobb föreslås upphöra. 

Det är hög tid att politikerna ser sanningen i vitögat, vi kommer inte att ha färre sjukskrivningar till följd av coronaviruset, snarare fler. Regeringen måste därför gå vidare med en ny lagstiftning till riksdagen och det snarast. Sjukförsäkringen är i stort behov av reparation!

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-11 11:58
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.