09 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Akuta LO-krav på höjd a-kassa

Kraftigt höjt grundskydd i a-kassan, permanent höjda tillskott till vård och omsorg och fler yrkesutbildningsplatser. Det är några av de åtgärder som LO kräver av regeringen för att garantera "vanligt folks trygghet" i spåren av Coronaviruset.

LO har välkomnat regeringens krispaket, men kräver nu fler åtgärder för de löntagare som drabbats hårdast av Coronavirusets påverkan på ekonomin. Samtliga LO-förbund har därför ställt sig bakom en lista med 35 punkter som överlämnats till regeringen.

"Panikkänslan sprider sig"

– Läget är kritiskt för löntagarna i många branscher. Panikkänslan sprider sig och vi i facket gör allt vi kan men staten måste garantera vanligt folks trygghet. Regeringens system för korttidspermitteringar har varit en viktig åtgärd, nu behöver det byggas ut. Genom att staten tar en större del av lönekostnaden kan folk slippa sägas upp, säger LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.

Några av LOs mest akuta krav rör a-kassan. LO vill bland annat se en höjning av grundbeloppet från dagens 365 kronor till cirka 680 kronor och göra det enklare att gå med i a-kassan.

– A-kassan måste förbättras rejält. För det första genom höjt grundbelopp, för det andra genom att fler måste kunna kvalificera sig och för det tredje genom ett höjt tak. Det här måste på plats nu, säger LOs förste vice ordförande Therese Guovelin.
 

Mer om LOs krav på lo.se

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-26 11:40
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.