27 November 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Ljusets riddare kommer i kostym och slips

Fredrik Pettersson och Andreas Tinglum redo med ljus och tändare på kyrkogården vid Askersunds landskyrka. Foto: Henrik ÖstenssonFredrik Pettersson och Andreas Tinglum redo med ljus och tändare på kyrkogården vid Askersunds landskyrka. Foto: Henrik Östensson

Att tända ljus på gravar och i minneslunder har blivit en allt mer central tradition för oss. Många känner dock att man inte kan, eller vågar ta sig till sina anhörigas gravar nu, på grund av pandemin.
Begravningsentreprenörerna Andreas Tinglum och Fredrik Petersson kommer därför tillbringa en stor del av fredagen på Sydnärkes kyrkogårdar, för att så att säga att tända ljus på distans.

Ljusen kommer sedan brinna, hela Allahelgonahelgen, hoppas begravningsentreprenörerna.

– Fonus började med den här tjänsten, där man kunde be oss tända ett ljus på en grav, redan förra året. Det var många som utnyttjade tjänsten redan då. Men i år är det betydligt fler, berättar Fredrik.

Han tror att det kan vara så att kanske särskilt de lite äldre är försiktiga.

Ljus är en symbol när vi minns de avlidna. Ljus är en symbol när vi minns de avlidna.

– Om man skulle vilja att det brann ett ljus på en anhörigs grav och inte kan ta sig till graven så går man in på Fonus webbplats och följer ett formulär. Man bör ha ett namn på stenen, ett gravnummer eller en någorlunda beskrivning på var graven ligger. Man kan också höra av sig till något av våra kontor. Hittar vi bara graven tänder vi sedan ett ljus som brinner över hela allahelgonahelgen, säger Andreas.

Tjänsten kostar inget.

– Det känns positivt, värdigt , att vi kan erbjuda det här, inflikar Fredrik.

Kan bli svårt att hitta gravar

Några intressanta vägbeskrivningar för att hitta gravar finns redan bland ljuständnings- uppdragen.

– Ja, det underlättar ju om den som hör av sig själv vet var graven finns, det är inte alltid säkert. I ett uppdrag stod det ”Nere vid campingen, ungefär” och i ett annat ”Nära vattenkranen”. Men vi ska nog hitta dem också, ler Andreas.

Skulle Fonus inte hitta graven hör man av sig och erbjuder ett ljus i minneslunden.

Många fick inte ta farväl

Kanske blir Allahlegonahelgen mer central i år just på grund av pandemin. Enligt Fonus känner drygt hälften av alla de som förlorat någon i Covid -19 att de inte fick, eller kunde ta avsked ordentligt.

Det har också ordnats en speciell minnesplats i Humlegården, Stockholm, för alla som avlidit i Covid-19, där man kan tända ljus själv, eller be Fonus göra det.

– Att den ligger där är rätt naturligt. Många offer fanns ju just i Stockholm, säger Fredrik.

Det har på många sätt varit ett annorlunda år för Andreas och Fredrik.

– Även om vi kanske inte haft någon större överdödlighet i vårt om område har Covid-19 påverkat oss, i allt vi gjort. I våra möten med anhöriga, hur vi gör när vi hämtar en avliden och till sist också på jordfästningen.

Livestreamade gudstjänster

En del saker har kommit för att stanna menar Fredrik och Andreas. Livestreamade gudstjänster över internet exempelvis.

– Människor rör sig ju allt mer, man flyttar, bosätter sig på en annan ort, eller i ett annat land, en annan världsdel. Att kunna följa en begravning över nätet är då rätt naturligt, konstigt att det inte blivit vanligt tidigare, menar Andreas.

Att hämta avlidna har krävt nya rutiner.

– När Covidpatienter avlidit har det ju varit full skyddsutrustning för oss också. På äldreboenden, där även personal haft skyddskläder, kändes det kanske inte så konstigt. Men vi har hämtat avlidna som gått bort i Covid -19 i sina hem, där det funnits anhöriga utan skyddsutrustning. Där har det känts konstigt att gå in i full skyddsmundering.

Under pandemin har också minnessidorna på internet har också blivit allt mer frekvent besökta.

– Vi har haft dem några år. I år har de blivit betydligt mer besökta, inflikar Fredrik.

– Man kan skiva en sista hälsning, läsa andra hälsningar. Jag tror de här sidorna ofta ersatt den traditionella annonsen i en dagstidning. Allt färre har ju dagstidning.

Allt viktigare

Fredrik menar att traditionen att tända ljus, besöka gravar, under Allahelgonahelgen blivit allt viktigare för oss svenskar.

– Så är det, i stort sett alla kyrkogårdsförvaltningar vittnar om samma sak. Både gravar och minneslundar fylls av ljus. Går vi tillbaka 20-30 år tände man kanske ett ljus på någon grav lördag kväll. Det var inte alls självklart.

Förklaringen ligger i hur vi lever våra liv, tror Fredrik.

– Vi är mer och mer globala, flyttar mer, reser mer. Då blir det viktigt att återvända hem, tända ljus och minnas sina gamla just denna helg. Förr bodde ofta anhöriga kvar på samma ort, och besökte gravarna mer regelbundet, kanske varje vecka.

– Så på fredag beväpnar vi oss med ljus och tändare och ger oss ut på Sydnärkes kyrkogårdar för att bringa ljus, en tanke på de som lämnat oss, säger Fredrik.

Att besöka gravar och tända ljus Allahelgonahelgen har blivit allt viktigare. Att besöka gravar och tända ljus Allahelgonahelgen har blivit allt viktigare.
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-27 15:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.