28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Jordbruket kan behöva folk i krisens spår

Kan bli tunt med grönsaker och jordgubbar den här sommaren. Gästarbetare kan inte resa hit. Foto: Henrik ÖstenssonKan bli tunt med grönsaker och jordgubbar den här sommaren. Gästarbetare kan inte resa hit. Foto: Henrik Östensson

Förra veckan gick LRF, lantbrukarnas riksförbund, ut berättade att man, inom lantbruket, snabbt kunde fixa fram arbete åt åtminstone 8 000 korttidspermiterade i Coronavirusets spår
– Lite vågat kanske, även om det ytterst handlar om arbete som kanske riskerar att inte bli gjort på grund av Coronarestriktionerna, kommenterar Per Willén, ordförande för LRF i Örebro län.

Det LRF i  själva verket belyser är en oro för de gästarbetare som sedan rätt många år är rätt viktiga för svensk livsmedelsproduktion och skogsbruk, inte minst som säsongspersonal.

– Det handlar kanske ytterst om grönsaker och jordgubbar som inte hamnar på bordet om det här med reserestriktioner fortsätter.  Just bärodling, grönsaksodling, tillhör de näringar som ofta tar in säsongspersonal från exempelvis de forna östländerna. Det är speciellt vanligt i Södra delen av landet och i vissa typer av odling. Man brukar räkna med cirka 8 000 gästarbetare på ett år. Som nu inte kan komma hit och arbeta.

Mindre vanligt i vårt område

– Även många djurgårdar anlitar gästarbetare från andra länder, liksom skogsbruket, för röjning och plantering. Ofta har man gjort på det sättet för att det helt enkelt varit svårt att hitta personal i landet för dessa sysslor. I vårt område är inte det här speciellt vanligt, mer än kanske i skogsbruket. Jag vet dock ett konkret fall. Stjernsunds gård. De har länge anlitat gästarbetare när det är dags att flytta, byta hönor i de stora höshusen. Dessa gästarbetare kan nu inte, på grund av Coronarestriktionerna, komma till Sverige. Det löste sig ändå med hjälp av personal som korttidspermiterats från Hotell Norra Vättern i Askerund.

Hjälpas åt att lösa problem

– I sådana här tider måste man kunna hjälpas åt och lösa problem, just på det sättet. Jag tror det är viktigt för folk att förstå att även om deras bransch går på sparlåga, eller ligger nere, kan andra ha problem att klara den dagliga verksamheten, för att det saknas folk.  Sedan är inte det här problemfritt. man kan givetvis inte rakt av kan flytta personal från exempelvis ett hotell till en stor djurgård. Många av de gästarbetare som kommer är kvalificerade och har jobbat länge. Men för enklare sysslor går det ofta bra att sätta igång och jobba med kort varsel, menar Per Willén.

LRF bad om en rad regelförenklingar för att kunna klara en sådan tillfällig omställning. Bland annat möjlighet att korttidsanställa enklare.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-30 12:15
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.