Gå till innehåll
Sydnärke
En varg står i en skog och tittar in i kameran med ett alert uttryck. Bakgrunden är suddig med grönska.

Vargjakt i Tiveden i höst

Licensjakt på varg i Tivedsreviret

Publicerad: 8 October 2024 9:07

Det blir licensjakt på varg i Örebro län även 2025. Denna gång kommer man jaga även i Sydnärkenytts område. Det ska skjutas sex vargar i det så kallade Tivedsreviret.

Efter inventeringen vintern 23/24 finns det enligt  Länsstyrelsen 13 vargrevir i länet. Ungefär 58 vargar. Det är en ökning från vintern innan, då det ska ha funnits 53 vargar. Inventering av vilda djur är dock igen exakt vetenskap. Det handlar om spårning, DNA-prover och beräkningar. Man inventerar alltid vintertid, när det går att spåra. Det innebär i klsrtext att det nu kan finnas betydligt fler vargar, det har ju troligen fötts valpar under våren och sommaren.

Licensjakten används som ett medel för att minska koncentrationen av vargar i de områden där det finns mycket varg, i syfte att minska den negativa påverkan på vargstammen har på människor och tamdjur som lever i vargområden.

Örebro län är troligen det sett till ytan vargtätaste området i landet. De två revir där det ska jagas, Tiveden och Mjuggsjön i Lindesbergs kommun anses vara de vargtätaste reviren.

Det finns fyra vargrevir som berör Sydnärke. Karta längre ner i artikeln.

Oklart hur många vargar det finns

Exakt hur många vargar det finns i Tivedsreviret är inte helt klart. Antalet som ska jagas i licensjakten blir ett slags medeltal, sex stycken.

– Det handlar om hur lagrummet ser ut efter de domar som har kommit. För att hinna hantera överklaganden i tid innan nästa års jakt måste besluten fattas utifrån fjolårets inventering. Det innebär att vi inte säkert vet hur många vargar det finns i reviret. Vad vi vet är åtminstone en vuxenvarg som fått valpar, säger Lena Jörgenssen, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Hon fortsätter:

 – Målet är ju att tömma vargreviret på varg, att avsluta reviret så att säga, men det är väldigt svårt att helt vara säker på att man gjort det.

Det innebär dock inte att området blir tomt på vargar för alltid.

– Nej, erfarenheten säger att det ganska snabbt kommer nya invandrande i ett område där reviren ligger så tätt som i vårt område. Men det lättar trycket mot tamdjursägare och vilt under en period.

Om man under jaktens gång ser att en genetiskt viktig varg vandrat in i området avlyses jakten, även om inte sex vargar skulle skjutits under den tillåtna jakttiden, som är mellan 2 januari och 15 februari.

– Domarna och överklagandena gör att vi inte får ändra besluten om hur många vargar som får skjutas under resans gång, inte under själva jakten heller.

Överklagas alltid

Alla beslut om licensjakt överklagas, undantagslöst, av olika naturvårdsorganisationer och rovdjursorganisationer. Undantagsvis även av jägarorganisationer. Sedan flera år brukar dock överklagandena leda någonstans. Länsstyrelsernas beslut om licensjakt brukar bli de som till sist gäller.  Mycket talar för att EU nu kommer sänka vargens status från ”Strikt skyddad” till ”Skyddad”. Det kommer sannolikt innebära mer licensjakt och en minskad vargstam. Bakgrunden är att man anser att vargen har återhämtat sig ganska bra. Från att ha varit mer eller mindre utrotad i Europa på 1970-talet finns det nu varg i alla EU-länder utom Cypern, Malta och Irland.

En karta som markerar områden som Vargavidderna och Tiveden 5 i rött och grönt, med markerade vägar och orter.

Vargreviren som berör Sydnärke. Det är i Tiveden det nu ska jagas sex vargar.

Annons

Nyheter