Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Liberaler i Sydnärke är positiva till borgerlig gir

I söndags fastslog Liberalerna att man kommer att jobba för en borgerlig regering till valet 2022. Vi har frågat vad Liberalernas partiföreträdare i Sydnärke tycker om det.

​Liberalerna och Centerpartiet stöder en regering i Sverige med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.. Partierna enades bakom det så kallade januariavtalet, som kom till stånd i januari 2019. Valet hölls hösten 2018 så det var en segdragen process.

Har tappat efter valet

Liberalerna har dock tappat väljare efter valet.

Då hade man 5,5 procent. Vid en nyligen gjord undersökning från SVT/Novus får partiet endast 3,3 procent av rösterna. Sedan juni 2019 heter Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Hon efterträdde Jan Björklund.

- Liberalerna 2022 går till val på en liberal reformagenda. Förutsättningarna för att genomdriva liberal politik är att vi får en ny och borgerlig regering, sa Nyamko Sabuni i ett tal under söndagen.

“Ett väldigt bra beslut”

Vad tycker då våra lokala företrädare för Liberalerna om detta?

- Vi i styrelsen i Askersund stöder partistyrelsen och är glada över beslutet i söndags. Vi tror det ger bra förutsättningar för att driva igenom liberal politik. Det gör att Liberalerna är ett tydligt borgerligt parti som står upp för liberala frågor som skolans utveckling, fungerande integration och kamp för miljön. Innebär att vi tar situationen för vad den är och agerar för liberal politik därefter. / Fredrik Wernheden, ordförande Liberalerna Askersund.

- Ett väldigt bra beslut. Jag var ett av två ombud från Örebro län och röstade för partistyrelsens förslag. Sverige behöver en ny, borgerlig regering och inte 4 år till med Stefan Löfven. Vårt besked är därför att Liberalerna vill ingå i en borgerlig regering så att vi på riktigt kan arbeta för en bättre skola, bättre miljö och klimat och lösa integrationsutmaningarna.

- Som det parlamentariska läget ser ut idag kommer ingen regering efter valet kunna tillträda utan att ta hänsyn till V eller SD. Vårt tydliga besked nu är att vi inte kommer budgetförhandla med varken V eller SD men att vi i sakfrågor kan söka samsyn med alla partier i riksdagen. Det tycker jag är ett klokt ställningstagande. / Christian Liljenhed, Oppositionsråd, Liberalerna Kumla.

“Nu blickar vi framåt”

- Liberalerna i Hallsberg står helt bakom partiets beslut i den aktuella frågan. / Erik Storsveden, Liberalerna Hallsberg.

- Efter det beslut som nu fattats blickar vi framåt och jobbar för en borgerlig regering och för att Sverige ska bli möjligheternas land för alla. / Elin Nilsson, Liberalerna Lekeberg.

Liberalerna i Laxå saknar en lokalförening, så de har därmed inte tillfrågats.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-03-31 11:59
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.