Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
06 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Långsemester i
30 kilometer i timmen

Kurt Kluckner från Österrike tankar sin traktor i Kävesta.Kurt Kluckner från Österrike tankar sin traktor i Kävesta.

Kurt Kluckner från Leutasch i Österrike har inte bråttom när han ska på semester, han åker nämligen traktor hela vägen från Österrike till Nordkap.
Vi träffade honom när han tankande sin gamla Steyr-traktor vid Kävesta igår.

Ekipaget består av en extrautrustad veterantraktor med Kurts bostad på släp.  En gammal husvagn. Tempot är måttligt. Han kör ungefär 10 mil om dagen. 

– Planen är att resan ska ta två månader till Nordkap och två månader hem, berättar han.

Han har utgått från sin hembygd i den Österrikiska delen av Tyrolen. Resan startade i slutet av april.

På traktorn finns en webb-adress, traktorspinner.at, där man dels kan se att Kurt tillhör en grupp traktorentusiaster. Där kan man också läsa Kurts reseblogg, på tyska.

Veterantraktorn Kurt kör är av märket Steyr. Tillverkad just i Österrike. Märket får betraktas som ovanligt i Sverige. Traktorn har på olika sätt anpassats för den långa färden. Den har bland annat däck som fungerar bra på vägen och en kompressor som pumpar tryckluft.

– Den är för att pumpa däck om jag får punktering och för att tuta med min starktons-horn, berättar Kurt medan han glatt vinkar avsked med tyrolerhatten.

Kurts trakotrekipage Kurts trakotrekipage
Husvagnen är speciell Husvagnen är speciell
Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-05-30 8:21
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.