Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Lättare själv covidtesta från måndag

Region Örebro län vill göra det lättare att testa sig för covid-19 utan att boka tid. Från och med den 24 maj finns lådor, där man kan hämta ett testkit för egenprovtagning, utanför samtliga vårdcentraler i länet.

Nyheten fastslås via ett pressutskick.

– Det är väldigt bra att vi kan utöka tillgängligheten med provtagning som inte kräver tidbokning, säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.

”Ökar möjligheter att snabbt testa sig själv”

Lådan med testkit för egenprovtagning har hittills prövats på fem ställen i Örebro län och satsningen ska, enligt Region Örebro Län, ha fallit väl ut.

Hittills har cirka 15 000 prover från lådan analyserats sedan de första fyra lådorna kom på plats den 26 april. Nu utökar regionen med ytterligare 26 lådor.

Från 24 maj finns testkit för egenprovtagning att hämta utanför varje vårdcentral i länet under dagtid. I varje länsdel finns även minst en låda som är öppen till klockan 21:00 under kvällar och helger.

– Det här ökar möjligheterna att snabbt kunna testa sig för covid-19. Det gör också att man lättare kan hämta testkit till andra, exempelvis familjemedlemmar, säger Maria Gunnarsson, Region Örebro läns samordnare för provtagning av covid-19.

E-legitmation krävs

För att kunna använda erbjudandet att hämta testkit från en låda behöver man ha e-legitimation (bankID eller Freja eID Plus). Med hjälp av e-legitimationen kopplar man sitt prov till sig själv via 1177.se, där registreringen sker.

Så här går det till:

Hämta testkit från nåon av lådorna

Ta prov

Registrera provet genom att logga in på 1177.se från din dator eller mobiltelefon och fyll i dina uppgifter

Lämna provet i någon av lådorna för analys

Provsvar syns när du loggar in på 1177.se

Möjlighet boka tid finns kvar

För de länsbor som inte har e-legitimation, eller av andra skäl inte kan hämta ett testkit för egenprovtagning, finns det fortfarande möjlighet att boka tid på en bemannad provtagningsmottagning.

I första hand är det egenprovtagning som erbjuds även på bemannande mottagningar.

– Möjligheten att som tidigare boka tid för provtagning via 1177.se finns kvar tills vidare. Men målet är att så stor del som möjligt av provtagningen för covid-19, även för personal, ska gå via lådorna, säger Maria Gunnarsson. (ABj)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-05-24 12:41
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.