
Askersund har den mest kvinnodominerade kommunstyrelsen i Sydnärke. På bilden, Lina Särén (SD), Caroline Dieker (M) och längst till höger Anna Ahnér (S) Fredrik Wernheden i mitten (i hatt) är en av endast tre män i kommunstyrelsen. Henrik Olofsson är tjänsteman, utvecklingschef. Foto: Henrik Östensson
Kvinnorna styr Askersund, Lekeberg och Laxå – gubbtätt i Kumla och Hallsberg
Internationella kvinnodagen i dag. Sverige brukar framställas som ett av världens mest jämställda länder. Vi på Sydnärkenytt brukar, på kvinnodagen, se över hur det ser ut i ledningen för våra kommuner. Kvinnorna dominerar i tre av dem.
Även om vi i Sverige ofta ser oss som relativt jämställda finns det onekligen en del att jobba med. Enligt statstik från 2024 ökar åter löneskillnaderna mellan män och kvinnor.
Vi på Sydnärkenytt och andra medier rapporterar dessutom allt för ofta om våld mot kvinnor i relationer. Män som manipulerar, styr och slår sina partners.
Men hur ser det så ut bland de som styr över vår vardag, kommunpolitikerna? Spelar det då någon roll vem som styr en kommun? Påverkas besluten av att det är kvinnor som styr, män som styr, eller att både kvinnor och män styr tillsammans?
Jo, forskningen visar nog faktiskt att det är så. Om man sedan gillar det är något helt annat, men en jämställd kommunstyrelse, eller en kvinnligt dominerad kommunstyrelse, fattar delvis annorlunda beslut än en som domineras av män.
Vad vi helt ovetenskapligt kan konstatera är att kvinnor i presidiet och som kommunstyrelsens ordförande verkar leda till fler kvinnor även i kommunstyrelsen på lite sikt. Kanske inspirerar en kvinnlig KSO , eller vice KSO fler kvinnor att engagera sig.
Det talas ofta om att kvotera in kvinnor för att öka jämställdheten i kommuner och bolagsstyrelser. I Laxå, Lekeberg och Askersunds kommuner är det nog snarast frågan om att kvotera in män om jämställdheten skulle öka.
Kvinnorna dominerar i de mindre kommunerna
I Askersund består kommunstyrelsen av 11 ordinarie ledamöter, varav 8 kvinnor. Det sitter alltså bara tre män i kommunstyrelsen.
Ordförande är Caroline Dieker (M)
Förste vice ordförande: Fredrik Wernheden (L)
Andre vice ordförande: Anna Ahnér (S)
Kommundirektören är dock man. Han heter Joakim Ljungqvist.
I Hallsberg är det mer gubbtätt. Kommunstyrelsen har 15 ordinarie ledamöter, fem är kvinnor
Bara män i presidiet.
Ordförande: Magnus Andersson (S)
Förste vice ordförande Anders Lycketeg (C)
Andre vice ordförande: Oskar Lundkvist (SD)
Kommundirektören är dock kvinna, hon heter Lena Fagerlund.
Kumlas kommunstyrelse har 13 ordinarie ledamöter. Av dessa är fem kvinnor
Andreas Brorsson (S) är kommunstyrelsens ordförande.
Förste vice ordförande: Karin Johnsson (M)
Andre vice ordförande: Christian Liljenhed (L)
Även i Kumla är kommundirektören en kvinna, Gabriella Mueller Prabin.
I Laxå kommun har kommunstyrelsen 11 ordinarie ledamöter varav sju kvinnor.
Ordförande heter Ankie Johanzon (C)
Förste vice ordförande: Paul Särnholm (C)
Andre vice ordförande: Therese Magnusson (S)
Laxå kommun har en tillförordnad kommundirektör, Jessica Vidberg
Lekebergs kommunstyrelse består av 13 ledamöter, av dessa är 8 kvinnor.
Ordförande: Caroline Elfors (M)
Förste vice ordförande: Peter Strömberg (M)
Andre vice ordförande: Berth Falk (S)
Lekebergs kommundirektör heter Åse Friberg.
Lekebergs kommuns har dessutom troligen det mest kvinnodominerade kommunfullmäktige i hela landet, med mer än 60 procent kvinnliga ledamöter.