15 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Beslutat om skatt på plastpåsar

Det blir dyrare för den som vill köpa plastpåsar framöver. Beslutet fastslogs under onsdagen. Foto: Anders BjörkDet blir dyrare för den som vill köpa plastpåsar framöver. Beslutet fastslogs under onsdagen. Foto: Anders Björk

Under onsdagen togs beslut i riksdagen att beskatta plastpåsar som kunder köper. Det innebär att påsar troligtvis kommer kosta sex, sju kronor för kunden. Skatten träder i kraft den första mars.

Snart blir det en prishöjning för de som köper med sig påsar när de varit och handlat i butiker. Skatten för påsar hamnar på tre kronor.

Enligt regeringen kommer det generera skatteintäkter på 2,7 miljarder kr årligen. Intäkterna ska användas till att sänka skatten på arbete. Med skatten inräkad beräknas en påse kosta sex, sju kronor.

Inte bra tycker Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel.

- Det här är totaltokigt. Man är inte ärlig mot medborgarna och konsumenterna om varför man gör det. Det vore bättre om man sa att man jagar intäkter. Grunden för det här EU-direktivet när det kom var nedskräpningsproblematiken som fanns runt medelhavsländerna. Det är ju inte situationen i Sverige. Tittar man här runt sjöar och i naturen, så är det ju inte i första hand plastbärkassar man hittar där, har Hedenström sagt till Svt Nyheter.

Något finansmarknadsminster Per Bolund (Mp), som varit drivande i frågan, inte håller med om.

- Det är inte helt och hållet sant, det räcker med att titta ut på gator och torg eller i skogsområden så ser man att det ligger plastpåsar även på de platserna. Även om vi är bättre än en del andra länder, så är det inte så att vi inte har problem med nedskräpning, har Bolund sagt till TT. (ABj)

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-01-29 17:00
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.