Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
02 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Kraftig ökning av tjuvåkande på bussar

Antalet personer som tjuvåker med Länstrafikens bussar har ökat kraftigt i spåren av coronapandemin. "Det är något som i förlängningen riskerar att slå tillbaka så väl mot tjuvåkarna själva som mot de resenärer som gör rätt för sig", skriver Länstrafiken.

- En stor del av vår verksamhet finansieras av biljettintäkter. Så det finns ett ganska tydligt samband mellan antalet sålda biljetter och den service vi kan erbjuda i form av bland annat antalet bussavgångar, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef inom Region Örebro län.

Svårare att betala

Även om man inte ska försvara tjuvåkande så bör det tilläggas i frågan att många resenärer säkerligen upplevt det som svårt att betala och göra rätt för sig sedan 17 april då det blev förändringar inom betalningssättet.

För att minimera risken för coronasmitta på länets bussar vidtogs en rad åtgärder. Det handlade bland annat om stängda framdörrar och förbud mot att köpa biljett av föraren.

- När vi analyserar sommarens statistik ser vi att vi bötfäller betydligt fler resenärer än vad som var fallet i fjol, och det trots att det är färre som åker med oss för tillfället, fastslår Fredrik Eliasson.

Den statistik han nämner visar till exempel att i juni 2019 kontrollerades 6 332 resenärer av vilka 170 saknade biljett medan det i juni 2020 gjordes 3 476 kontroller med 544 bötfällningar som följd. Så det är en ordentlig skillnad.

“Så svårt är det ändå inte”

- Jag tycker det är tråkigt att det är så pass många som utnyttjar den situationen vi befinner oss i för egen vinnings skull. Visst, det kan vara lite besvärligare att betala än vad resenärerna är vana vid, men så svårt är det ändå inte, säger Fredrik Eliasson.

För att göra det enklare för resenärer att betala under tiden som framdörrarna måste hållas stängda har Länstrafiken nu, till slut, vidtagit en rad åtgärder, vilket vi rapporterat tidigare om.

- Vi har monterat in fler biljettmaskiner i bussarna och så har vi satt upp information, både i bussarna och på hållplatserna, om vilka betalningsmöjligheter resenärerna har, säger Fredrik Eliasson.

Kostar 1 000 kr i böter

Länstrafiken har också infört två nya biljettyper: en enkelbiljett för resor med regionbussarna och en 7-dagarsbiljett.

- Jag hoppas att vi med dessa åtgärder minskar motivationen att tjuvåka, säger Fredrik Eliasson.

Kanske kan även vetskapen om att Länstrafiken kontinuerligt genomför biljettkontroller på bussarna och att det kostar 1 000 kronor plus biljettpriset att bli påkommen minska viljan att tjuvåka. (ABj)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-08-25 11:46
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.