Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
03 February 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Kraftig nedgång för barnafödande i Sydnärke

Ny statistik från Statistiska Centralbyrån visar att det föds färre barn per kvinna i Örebro län än på många år. Jämfört med för tiotalet år sedan ligger några kommuner i Sydnärke på liknande siffror medan ett par andra minskat kraftigt.

Kvinnor föder allt färre barn, detta visar statistik från SCB. I Örebro län är antalet nyfödda barn så här långt i år det lägsta sedan 2006. Mellan januari och september i år föddes 2 345 levande barn i Örebro län, enligt preliminär statistik.

– I början av 2000-talet steg den summerade fruktsamheten i Sverige. Från 1,5 barn per kvinna år 2000 till 2,0 år 2010. Därefter har det sjunkit och i fjol var det 1,7 barn per kvinna. Även i Örebro län har den summerade fruktsamheten sjunkit sedan år 2010. Från 2,0 barn per kvinna till 1,7 barn i fjol. Länet följer med andra ord utvecklingen i riket, säger Vitor Miranda, demograf hos SCB.

Fruktsamheten i Sverige har historiskt varierat över tid. Den påverkas bland annat av ekonomiska konjunkturer, utbildningsnivåer, deltagande i arbetsliv och olika samhällsfaktorer som till exempel förändringar i familjepolitiken.

- Men de senaste åren har det varit högkonjunktur i Sverige, och det har inte fattats några politiska beslut som borde ha drivit ned barnafödandet. Trots det har barnafödandet fortsatt minska. Forskningen har inget bra svar på varför, men historiskt sett bör nedgången följas av en uppgång. När den kommer är däremot svårt att förutspå, uttalar sig Vitor Miranda.

SCB har även tagit fram en jämförelse som visar barnafödandet tiotalet år tillbaka i tiden och nu för alla kommuner i Örebro län. I Askersund har fruktsamheten minskat från 2,2 till 1,8. 

I Hallsberg är den liknande, 2,1 nu mot 2,2 då. I Kumla har den gått ner kraftigt från 2,5 till 1,6. Laxå ligger faktiskt på samma nu som då, 1,8. Lekeberg låg på väldigt höga siffror för tio år sedan och har minskat från 3,1 till 1,9. (ABj)

INFO: Den summerade fruktsamheten är summan av fruktsamheten i varje åldersgrupp. Det vill säga summan av det genomsnittliga antalet födda barn per kvinna i varje åldersgrupp under en given tidsperiod, till exempel ett kalenderår.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-12-01 12:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla