Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
03 February 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Konstslinga i tre
kommuner under helgen

Tomas Borg på Kumla bibliotek jobbar med konstslingans samlingsutställning på biblioteket. Foto: Henrik ÖstenssonTomas Borg på Kumla bibliotek jobbar med konstslingans samlingsutställning på biblioteket. Foto: Henrik Östensson

I helgen hålls den fjortonde Konstslingan i Kumla, Hallsberg och Östernärke. Samlingsutställningen på Kumla bibliotek öppnar dock reda torsdag kväll.
– Det blir en helg med många aktiviteter. Vad många inte vet att samlingsutställningen här på biblioteket faktiskt hänger ända fram till den 24 oktober, säger Tomas Borg på Kumla bibliotek.

Samlingsutställningen är ett lite smakprov på konstslingan. 

– Det brukar vara en hel del folk här. Jag tror helt enkelt många tänker att man inte hinner åka hela rundan, då vill man välja ut några guldkorn genom att titta på samlingsutställningen.

Det är konstrundans grundare, Bo Eriksson, och Tomas som hänger utställningen.

– Alla som deltar lämnar in något till samlingsutställningen . Sedan väljer vi ut saker för att få en estetiskt fungerande utställning

Konstslingan innefattar ett 30-tal utställare. Det är dock inte 30 olika stationer. På vissa ställen, bland annat i Hörsta, utanför Kumla finns fler utställare. 

– Som alltid är det en blandning av bildkonstnärer, hantverk, skulptur och allt möjligt,. en del konstnärer visar sina hem, andra bjuder in till ateljéer och utställningslokaler. Bland annat finns ju Konsthallen i Hallsberg med, med en utställning av Johanna Arvidsson. En del nya har tillkommit, andra har varit med mycket länge. Olle Medin, som har ateljé på Mossbanegatan i Kumla har varit med många år, Det har också smeden Anki Edlund som tar emot i Erik Persas smedja i Mossby utanför Hällabrottet.

Olles lärlingar

Samlingsutställningen invigs ikväll. Inviger gör konstnären Linn Fernström. Hon föreläser om sitt konstnärsskap ikväll klockan 18.30, under rubriken ”Tid och betydenhet” Hon är aktuell med en utställning på Galleri Örsta som öppnade den 24 september.

– Ett stående inslag under konstslingan har varit någon konsert i Kumla kyrka. Så blir det i år också. På söndag, klockan 18.30, sjunger Helen Sjöholm. Konserten är dock redan utsåld, vilket är fantastisk

Kumlakonstnären Olle Medin är aktuell på flera sätt under Konstslingan.

– Ja, i anslutning till hans ateljé finns en daglig verksamhet för unga vuxna med funktionsvariationer. Olle har med dem skapat ”Konstgruppen Hjärtat” eller Olles lärljungar som träffas en gång i veckan och skapar.  De har en egen utställning på biblioteket.

Konstslingan är i grund och botten ett uppdrag från Hallsbergs- och Kumla kommuner. Men det finns också en förening som heter Konstslingans konstförening.

Här kan du ladda ner konstslingans hela program.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-09-29 10:55
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla