Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

"Välfärd och trygghet"

Idag är det första maj och runt om i landet firas arbetarnas högtidsdag. Och visst ska det firas, för det är de yrkesskickliga medlemmarna i Kommunal som tar Sverige igenom pandemin. Det skriver Kommunal Västra Svealand, som omfattar Värmlands och Örebro län med 33 903 medlemmar

Det är medlemmarna i Kommunal som vårdar Covidpatienter inom sjukvården, som tar hand om våra anhöriga inom äldreomsorgen, som tar hand om våra barn på förskolan och som bär upp den kollektivtrafik som vi så väl behöver. Det är medlemmarna i Kommunal som får den svenska välfärden att fungera och medlemmarna i Kommunal är väl värda att firas!

Men att enbart firas räcker inte. Långt ifrån. Att bli firad ger inte mat på bordet, tid för återhämtning eller mer tid för familjen.

Det måste också ske konkreta förbättringar. Välfärden måste rustas upp och tryggheten för medlemmarna i Kommunal måste stärkas.

Förra året gjorde Sveriges regioner och kommuner rekordöverskott, ett överskott på mer än 50 miljarder kronor. Samtidigt är andelen tidsbegränsat anställda inom välfärden fortsatt hög.

Inom äldreomsorgen är andelen tidsbegränsat anställda 27 procent med kommunen som arbetsgivare och hela 37 procent med en privat arbetsgivare. Bland yrkesgrupperna barnskötare, fritidsledare och elevassistenter är andelen tidsbegränsade ännu högre, hela 40 procent.

Det är inte okej. Medlemmarna i Kommunal är värda bättre än så.

Idag, på första maj, kräver vi att beslutsfattare i regioner och kommuner tar sitt ansvar och fattar de beslut som krävs för att framtidens välfärd ska säkras. Överskottet visar att pengarna inte är problemet. Ni har makten att förbättra. Använd denna makt till att förbättra för medlemmarna i Kommunal.

Rekryteringsbehovet inom välfärden är stort och så länge inte lönerna höjs och tryggheten stärks så kommer inte ny personal att lockas till dessa yrken. Det är dags att visa handlingskraft! Det är hög tid för förändring! Upp till kamp!

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-05-01 14:04
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.