05 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Kommunal i Sydnärke nöjda med nya avtalet

Ann-Sofie Landevåg, ordförande för Kommunal i södra Örebro län. Arkivbild: Lars LitzénAnn-Sofie Landevåg, ordförande för Kommunal i södra Örebro län. Arkivbild: Lars Litzén

Ett bra kollektivavtal.
Så sammanfattar Ann-Sofie Landevåg, ordförande för Kommunal södra Örebro län, avtalet som tecknats mellan Kommunal och arbetsgivarna SKR, Sveriges kommuner och regioner.
- Men nu väntar de lokala förhandlingarna, tillägger hon.

Höjda löner, förbättringar för semester, och en engångssumma på 5 500 kronor till jul.

Jo, Ann-Sofie Landevåg, tycker att resultatet blev bra.

- Speciellt som parterna stod väldigt långt ifrån varandra, och där våra krav inte möttes upp från början.

Pengarna ska fördelas

Hon säger att avtalet kommer att betyda mycket för medlemmarna, men att informationen som gått ut gäller den centrala uppgörelsen mellan parterna.

- Sedan väntar ju lokala förhandlingar, det är lätt att glömma bort det. Företrädare för Kommunal som har förhandlingsrätt ska ju sätta sig ned och förhandla med sin lokale arbetsgivare, säger hon.

Men pengarna ramlar ned i en pott som sedan ska fördelas,

- Så det finns ingen garanti att varje person får de här summorna som man går ut med. Så är det ju alltid, men ibland tolkar man som medlem eller medarbetare att det är den enskilde som får de här pengarna.

Dragit ett tungt lass

Ann-Sofie Landevåg varken vill eller kan peka på någon särskild grupp av medlemmarna som kan känna sig extra nöjd.

- Det är jättesvårt, och alla behövs i det här kugghjulet. Kommunal är ju representerade i verksamheter överallt.

- Och alla har varit inne i pandemin och fått dra ett tungt lass. Vissa kommuner har haft ganska mycket med pandemin, och många inom hemtjänst, vård och omsorg är trötta, de har haft det väldigt jobbigt.

Summan räknas på heltidsarbete

Engångssumman på 5 500 kronor är delvis tänkt som en kompensation för det ansträngda läget inom vård och omsorg i samband med pandemin.

- Det ersatte på sätt och vis en retroaktiv lön vi skulle fått från 1 maj när förra avtalet löpte ut. Man ska också tänka på att engångssumman gäller heltidsarbete, arbetar man deltid så räknas den ju om utifrån sysselsättningsgrad.

Närmast väntar de lokala förhandlingarna för Kommunal i södra Närke.

FAKTA/avtalet i korthet

Kollektivavtalet sträcker sig över 41 månader. Det innebär löneökningar i nivå med industrin, 5,4 procent under 29 månader. De första två åren ger avtalet en löneökning på 2 procent per år. Utöver det en extrasatsning på yrkesutbildad personal på 0,6 procent per år, enligt Kommunal.

Förutom höjda löner medför avtalet centrala villkorsförbättringar för bland annat semester och arbetstider.

Nattarbetare får en arbetstidsförkortning som innebär att antalet timmar som ingår i en heltidstjänst sänks till 34,20 timmar i veckan. Kommunals ordförande Tobias Baudin säger att det är ett steg mot ökad trygghet när perioden för tidsbegränsade anställningar förkortas.

Ett engångsbelopp på 5 500 kronor betalas ut före jul

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-11-04 14:49
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.