15 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Klartecken för idrottande från 14 juni

Äntligen dags för fotboll och idrott igen. IFK Kumla gläds åt detta. Foto: Anders BjörkÄntligen dags för fotboll och idrott igen. IFK Kumla gläds åt detta. Foto: Anders Björk

Under fredagen meddelade Folkhälsomyndigheten och regeringen att tävlingsidrott för vuxna tillåts igen från 14 juni. Detta påverkar såklart en mängd föreningar inom olika idrotter, däribland i Sydnärke.

Folkhälsomyndigheten häver från och med 14 juni råden till idrotten att undvika närkontakt, undvika onödiga resor och att skjuta upp eller ställa in matcher och tävlingar.

- Beskedet nu att tillåta idrott utan publik ska inte ses som att vi rullar tillbaka alla restriktioner, Idrotten ska hållas utomhus och begränsningar för max 50 personer gäller än, säger idrottsminister Amamda Lind (Mp) om beskedet.

“En otrolig glädje”

IFK Kumla med sitt herrlag i division 2 är en av många föreningar i Sydnärke som nu kan dra igång. Precist startdatum är dock inte klart.

- Det är en otrolig glädje att fotboll på seniornivå får köra igång igen oavsett nivå. Jag tycker beslutet är rätt förutsatt att både föreningar och supportrar följer de rekommendationer och beslut som är fattat av myndigheter, säger Christian Liljenhed, ordförande i IFK Kumla.

När premiären sker är dock inte klart.

- Innan dagens besked från regeringen var vår seriepremiär planerad till 13 juni hemma mot FC Gute. Nu tillåts tävlingsmatcher för alla åldrar, oavsett nivå, från 14 juni så vi får helt enkelt avvakta besked från Svenska Fotbollförbundet vad som kommer gälla för division 2. Förbundet har sedan tidigare beslutat att division 2 ska spelas som en enkelserie i år vilket gör att det blir 13 seriematcher istället för 26.

Högst 50 samlade lär hålla i sig över sommaren

Hur kommer det vara att genomföra matcher med de restriktioner som finns?

- Matcherna kommer ju troligen spelas helt utan publik och det är klart att det kommer vara annorlunda. Själv har jag ju redan fått uppleva matcher utan publik i och med att jag också är ledare i vårt P19-lag. Ungdomslag har hela tiden fått spela träningsmatcher och vårt P19-lag lockar normalt många som vill komma och se våra matcher.

- Så det är klart att det är annorlunda och tråkigt att spela inför tomma läktare. Samtidigt får vi vara glada över att matcherna får genomföras över huvud taget. Coronapandemin måste vi som sagt fortfarande ta på största allvar och det gäller att alla föreningar och supportrar respekterar de rekommendationer och beslut som finns.

Att spela utan publik kommer förmodligen hålla i sig ett bra tag.

- Det ligger långt framåt. Jag räknar med att begränsningen på 50 personer gäller över sommaren, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, i ett uttalande till tidningen Expressen.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-29 11:05
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.