Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
29 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Första elvägen byggs genom Sydnärke

Så här kan det se ut när en lastbil tar sig fram på en elväg. Foto: Scania. Så här kan det se ut när en lastbil tar sig fram på en elväg. Foto: Scania.

Trafikverket har nu beslutat att Sveriges första permanenta elväg ska byggas på E20 mellan Örebro och Hallsberg. Satsningen på elväg är ett led i målet att minska koldioxidutsläppen från godstrafiken. Elvägen kommer att ligga där den befintliga E20 finns idag.

Såväl Trafikverket som Region Örebro Län skickade kl 13 ut info om beslutet. Nu är det klart att Sveriges första permanenta elväg kommer att byggas mellan Hallsberg och Örebro. Det stod mellan den sträckan och en i Stockholmsområdet.

“Ligger mitt i logistiktriangeln”

- Örebro och Hallsberg ligger mitt i logistiktriangeln mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Dessutom har vi sett att ett flertal företag använder just den här sträckan för en stor del av sina transporter. Det ger tillsammans goda förutsättningar för att elvägen ska realisera förväntade resultat och det är även viktiga förutsättningar för en framtida fortsatt utbyggnad, säger Kenneth Natanaelsson som är biträdande chef för Elektrifieringsprogrammet kring elvägar.

Anledningen till elvägen är miljötänket.

- Tunga fordon står för en stor del av vägtrafikens koldioxidutsläpp. Elvägen hjälper oss att sänka utsläppen på sträckan, säger Kenneth Natanaelsson.

Ska stå färdigt årsskiftet 2025/26

Vad händer då nu närmast när beslutet är taget?

Arbetet med den planerade upphandlingen för elväg, inklusive val av teknik fortsätter. Efter val av teknik gjorts kan arbetet med vägplanen för elväg E20 återupptas. Elvägen beräknas kunna öppna för trafik kring årsskiftet 2025–2026.

Det finns en samsyn mellan Trafikverket och Region Örebro Län om beslutet.

- Trafikverket har samma syn som vi på sträckan och det är att det inte finns en bättre plats att testa en elvägspilot än här, säger Nina Höijer (S), som är ordförande i Region Örebro läns samhällsbyggnadsnämnd.

Bilister ska ej påverkas

Det är alltså ingen helt ny väg som kommer att byggas utan elvägen ska finnas där befintliga E20 ligger idag. Sen hur den tekniska lösningen ska gå till bestäms genom upphandling. Det går att ge fordonen energi såväl uppifrån som underifrån.

- Det är tunga lastbilar över tre ton som det gäller, för övriga fordon kommer ingen skillnad att märkas, säger Nina Höijer till Sydnärkenytt.

Finansieringen för vägen avsätts av regeringen och tillhandahålls därefter till Trafikverket. Det finns sedan tidigare väldigt korta teststräckor med elvägar i Sverige. Men ingen permanent elväg på hårt trafikerade vägar.

- Min första spontana känsla när jag nyss fick reda på att vi blivit valda var att det är helt fantastiskt och de som har jobbat med att ta fram underlaget härifrån har gjort ett otroligt jobb, avslutar Nina Höijer.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-01 13:23
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.