28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Familjen är viktigast mot brott"

- Familjen är den viktigaste brottsförebyggande aktören, sade polischef Tomas Jäderqvist och fick många instämmande nickar från de kristdemokratiska ombud från hela Örebro län som var samlade till höststämma på Vivalla kulturarena på lördagen.

Familjens betydelse har ju varit en av KD:s hjärtefrågor under många år. Liksom tryggheten i samhället, påpekas i ett pressmeddelande från stämman.

Seniorting i april

Förutom Jäderqvist medverkade riksdagsman Hans Eklind samt örebroaren tillika seniorförbundets ordförande Lars O Molin. Den sistnämnde kunde avslöja att det blir ett seniorting i Örebro för första gången i april nästa år.

Regionrådet Behcet Barsom gav en dagsaktuell information om läget för varuförsörjningen av engångsartiklar till sjukhuset inom regionen:

- Vi utesluten inte att det kan komma att läggas viten mot Apoteksbolaget, men i nuläget är fokus att få fram alla varor som behövs. Där är vi inte än, sade Barsom som är ordförande i varuförsörjningsnämnden.

Punkter för trygghet

Stämmans tema var tryggheten i samhället och man antog följande uttalande om vad KD vill göra för att öka den:

1. En nationell samordning och stöd för socialtjänstens arbete med barn och unga.
2. Utbyggnad av antalet jourhem.
3. Stötta civilsamhället i utsatta områden.
4. Stärk Statens institutionsstyrelse för arbete med unga gängkriminella.
5. Stöd samverkan mellan socialtjänst, skola, polis och fritid.

- Människor som senare i livet begår brott visar ofta upp tidiga varningstecken. Det är därför som vi kristdemokrater i Örebro län menar att tydliga satsningar på sociala åtgärder mot kriminalitet utöver våra övriga satsningar på rättsområdet är viktiga. Målsättningen måste vara att unga kan fångas upp innan de gått för långt in på brottets bana, säger riksdagsman Hans Eklind.

Gå till botten

- Kristdemokraterna har aktivt medverkat till att polis, kriminalvård, åklagarmyndigheten och Sveriges domstolar fått stora tillskott via den gemensamma KD/M-budgeten som antogs av Sveriges riksdag i december 2018.

-  Men, målet kan inte enbart vara att lagföra så många brottslingar som möjligt utan att gå till botten med brottsligheten. Kristdemokraterna i Örebro län menar att det förebyggande arbetet inte får glömmas bort och vill lyfta fram den miljard för sociala åtgärder som finns med i partiets budgetalternativ som riksdagen ska behandla inom kort.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-25 15:54
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.