26 October 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Kanelbullens dag skapar skatteintäkter

Hurra för Kanelbullens dag som varje år firas den 4 oktober. Foto: Gate74Hurra för Kanelbullens dag som varje år firas den 4 oktober. Foto: Gate74

Idag, söndag 4 oktober, inträffar Kanelbullens dag, ett tillfälle för det svenska folket att mumsa i sig miljontals kanelbullar. Men bullen är inte bara god utan gör även gott. Beräkningar visar att Kanelbullens dag år 2019 skapade skatteintäkter som kan finansiera till exempel 33 000 undersköterskor i hemtjänsten.

2019 åt 55 procent av svenskarna minst en kanelbulle på Kanelbullens dag och många åt fler än en. Totalt räknade man med att svensken konsumerade över nio miljoner bullar, det visar en undersökning som GfK gjort på uppdrag av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Svenskarna älskar fika

Många bagerier behöver ta in extrapersonal inför Kanelbullens dag, för att kunna honan med att baka tillräckligt med bullar på det som är fikakulturens nationaldag den 4 oktober, det berättar Sveriges bagare & konditorer i ett pressutskick.

I fjol blev närmare hälften, hela 41 procent, av de som åt en bulle bjudna av sin arbetsgivare. Sveriges bagare & konditorer hoppas därför att privatpersoner i år tar en söndagspromenad förbi det lokala bageriet för att köpa sig en god kanelbulle.

- Vi älskar att fika i Sverige, och det märks inte minst på Kanelbullens dag. Det är en otroligt viktig dag för branschen som haft det allt annat än enkelt under pandemin. Flera bagerier har överlevt just tack vare att stamgästerna har stödhandlat under krisen. Att köpa en kanelbulle från ditt lokala bageri är ett enkelt sätt att äta gott och göra gott på samma gång, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

Branschen drabbades hårt

I pressmeddelandet beskriver man att den pågående coronapandemin har drabbat branschen hårt. I snitt uppskattas hantverksbagerierna ha tappa so mycket som 90 procent. Många har stöttat sitt lokala bageri under krisen vilket branschen är mycket tacksam för.

Kanelbullens dag är viktigt på två sätt. Dels för bagerierna men också genom den välfärd som kan skapas av de skatteintäkter bagerierna genererar. Under förra året genererade försäljningen av bullar skatteintäkter på 40, 7 miljoner kronor, bara under en dag. En sådan siffra kan finansiera till exempel 33 162 undersköterskor i hemtjänsten.

- Förutom att Kanelbullens dag är viktig för bageribranschen är även skatteintäkterna som den genererar extra viktiga i år när sjukvården är hårt belastad. Försäljningen av bullar gör inte bara gott för den som avnjuter bullen utan även för många andra. Beräkningar visar att skatteintäkterna från kanelbulleförsäljningen under Kanelbullens dag kan bekosta 24 796 sjuksköterskor eller 33 162 undersköterskor i hemtjänsten under en dag, fortsätter Martin.

Finns i flera varianter

Kanelbullen som bakverk har en lång tradition. Det finns flera varianter på vår allra mest älskade bulle och den traditionella snäckan och den knutna är särskilt populär i Stockholm. Kanelbullen dag infördes år 1999 av Hembakningsrådet.

Faktaruta Kanelbullens dag

Andel av svenska folket som åt minst en kanelbulle på kanelbullens dag 2019: 55%

Antal kanelbullar som åts 2019: 9 123 684

Källa: GfK

Snittpris kanelbulle på bageri: 21 kr

Skatteintäkter som kanelbullens dag genererar: 40 690 941

Välfärdstjänster som under en dag kan finansieras av skatteintäkterna från Kanelbullens dag:

Grundutbildade sjuksköterskor: 24 796

Undersköterskor i hemtjänsten: 33 162

Källa: Svenskt Näringsliv/Välfärdsskaparna

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-04 14:44
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.